latinica  ћирилица
22/01/2016 |  18:34 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

SDS i tzv. Savez za promjene pozvali na bojkot plaćanja RTV takse (VIDEO)

Umjesto da javno osude što jedan ministar bezbjednosti komunicira sa nepoznatim osobama i po principu zdravo za gotovo prima informacije od tih osoba i plasira ih u javnost, opozicija je salve kritika uputila na Radio- televiziju Republike Srpske.
Opozicija pozvala na bojkot RTV takse - Foto: RTRS
Opozicija pozvala na bojkot RTV takseFoto: RTRS

Pozivaju građane da ne plaćaju RTV pretplatu i ne uzdržavaju se da priznaju kako time krše zakon. Bez ikakvih valjanih dokaza tvrde da Televizija Republike Srpske nije gledana, namjerno zanemarujući rezultate mjerenja nadležnih agencija.

Pozivajući se na proizvoljne ocjene o gledanosti, opozicija traži da RTV pretplata bude ukinuta iako i sami znaju da je u zakonu navedeno da građani plaćaju pretplatu za posjedovanje radio ili tv prijemnika.

Žele da uvedu novi način: da svako plaća televiziju koju gleda. Ipak, ne kriju da svoje obaveze ne izvršavaju.

- Zakonski nije uređeno plaćanje pretplate. Rok za plaćanje je istekao. Zakon treba da bude donesen u Parlamentu BiH, zakon koji omogućava naplatu pretplate. Rok je istekao već godinu dana, istakla je Aleksandra Pandurević, potpredsjednik SDS-a.

Umjesto da kao ličnosti koje obavljaju javne funkcije budu primjer građanima,čini se, oni se bave politikanstvom. Usmeno, bez dokaza Vučurević se ne ustručava da iznosi podatke o gledanosti RTRS-a. Kako kaže, većina građana Trebinja i većina građana Hercegovine ne gleda RTRS.

- Kada gradonačelnik jednog prelijepog grada u Republici Srpskoj otvoreno poziva na direktno kršenje zakona, iznosi neistine bez ikakvog srama i kada jedan poslanik u bh. parlamentu kaže da plaćanje RTV takse nije zakonski uređeno - to je zaista tragikomično. Radio-televizija Republike Srpske i druga dva javna emitera ozbiljno rade na novom modelu naplate RTV takse i bave se ozbiljnim poslovima, a ovo je zaista neozbiljno - kaže generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović.

Za razliku od Vučurevića mi navodimo istraživanja relevantnih agencija i podsjećamo na gledanost Televizije Republike Srpske u prošloj godini. Po gledanosti prvi u Srpskoj.