latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:26 ⇒ 11:25 | Autor: RTS

Ko su najtraženiji bjegunci u Evropi?

Hime Lufaj sa Kosova i srpski državljani Izet Ajdinović i Mirzet Bronja, na listi su najtraženijih bjegunaca u Evropi.
Najtraženiji bjegunci u Evropi - Foto: Screenshot
Najtraženiji bjegunci u EvropiFoto: Screenshot

Lista je rezultat saradnje 23 zemlje EU koje udruženo pokušavaju da uhvate najtraženije kriminalce. Među njima su bjegunci različitih profila kao što su teroristi, mafijaši i krijumčari.

Osnovan je sajt EUMostWanted.eu, na kome se nalaze podaci o najtraženijim bjeguncima od zakona, osumnjičenim ili osuđenim za ozbiljne zločine na teritoriji Evrope.

Sakupljeni su podaci o ukupno 45 osoba, među kojima su osumnjičeni za napade u Parizu, članovi mafije, bjegunci iz zatvora, a na listi je samo jedna žena.

Tražene osobe nisu rangirane ni na koji način, ali neka imena izazivaju više pažnje.

Među njima je svakako Salah Abdeslam (26) koji se traži zbog njegove uloge u terorističkim napadima u Parizu u novembru prošle godine. Opisan je kao "veoma opasan, naoružani individualac".

Ernesto Fazalari (45) je Italijan koji je opisan "ključna figura mafijaškog klana" i "nemilosrdni ubica" koji je ubio tri osobe.

Јedina žena na listi je Marina Sesilija Ketunen (29) iz Finske koja je osumnjičena za prevaru, što je relativno mali zločin u odnosu na ostale sa liste.

Nagrada od 10.000 nudi se za informacije o Hime Lufaju (31) sa Kosova. Njega traži Austrija zbog pokušaja ubistva policajca 2009. godine.

Gregorijan Bivolaru koji je tražen u Švedskoj je samozvani"guru" spiritualnog pokreta osumnjičen za pokušaj silovanja sedamnaestogodišnje devojčice. Panajotis Necaj (40) je pobjegao iz dobro čuvanog zatvora u Kipru. Optužen je za djela kidnapovanja, ubistva, silovanja i uzimanje talaca.

Na sajtu ima i više lica sa Balkana. Među traženima je Izet Ajdinović za koga je navedeno da je iz Srbije i koji se osumnjičen da je učestvovao u oružanoj pljački u Luksemburgu 2013. godine. Od tada se nalazi u bekstvu.

Tu je i Mirzet Bronja koji ima srpsko državljanstvo i koji je tražen zbog krijumčarenja narkotika u Danskoj.