latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:55 | Autor: SRNA

Lukšić kandidat za generalnog sekretara UN

Crna Gora je i formalno podnijela kandidaturu ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića za generalnog sekretara UN, prenose crnogorski mediji.
Igor Lukšić - Foto: SRNA
Igor LukšićFoto: SRNA

Sadašnji generalni sekretar Ban Ki Mun ostaje na toj funkciji do kraja godine, a istovremeno se među članicama UN vodi debata o pravilima i proceduri za izbor novog šefa UN.

Za sada je poznato da su kandidovani Vesna Pusić iz Hrvatske i bivši ministar inostranih poslova Makedonije Srđan Kerim.

Govori se da će kandidat biti i generalni direktor Uneska Bugarka Irina Bokova, iako još nije zvanično dostavila kandidaturu.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Јeremić rekao je da se neće kandidovati za ovu funkciju uprkos tome što se o njegovoj kandidaturi uveliko govorilo, a mediji u Srbiji pisali su da je počeo i kampanju.

Savjet bezbjednosti ima ključnu ulogu u izboru novog generalnog sekretara UN, jer svaka od stalnih članica ima pravo veta.

Pet stalnih članica ne žele da izaberu generalnog sekretara koji bi pokušao da umanji njihove nadležnosti i moći, bilo reformom Savjeta bezbjednosti ili stvaranjem novog centra moći oko Sekretarijata UN.

Generalna skupština, međutim, želi veće moći i zahtijeva transparentniji proces u kojem bi učestvovale sve članice UN. To bi podrazumijevalo i njihovo pravo da kandiduju i budu konsultovane prije nego što Savjet bezbjednosti da svoju preporuku.