latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:58 | Autor: RTRS

Velika Britanija pregovora o ostanku u EU

Britanski premijer Dejvid Kameron i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk obaviće danas krucijalne pregovore o članstvu Velike Britanije u EU.
Dejvid Kameron i Donald Tusk (arhiva) - Foto: AP
Dejvid Kameron i Donald Tusk (arhiva)Foto: AP

Nedjeljni sastanak završio je bez dogovora iako je napravljen napredak u području pooštravanja mjera za imigrante. Svrha sastanka je postići dogovor prije samita evropskih lidera 18. i 19. februara.

Britanija i Evropska unija su postigle juče dogovor da Britanija može odmah da koristi "kočnicu" po pitanju isplate socijalnih davanja migrantima, saopštio je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona.

To bi značilo ograničenje beneficija za migrante na četiri godine, prenio je Bi-Bi-Si.

Kameron i Tusk su se šastali juče u Londonu, a tokom danas objavljeno da oni nisu postigli dogovor usmeren na opstanak Britanije u Evropskoj uniji, ali da su se složili da nastave razgovore.

Tusk je izašao sa razgovora u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10 u Londonu, poručivši novinarima, "nema dogovora", prenio je AP.

Kameron je rekao da se sa Tuskom složio oko "još 24 sata razgovora" prije nego bude objavljvljen nacrt teksta reformi.

Tema razgovora bio je prijedlog EU za uvođenje "kočnice" kada je riječ o isplati socijalnih davanja migrantima, kao način da se izađe u susret Kameronovom cilju o ograničavanju migracije u Britaniju, naveo je Rojters.

Nalaženje načina da se zaustavi migracija je jedna od najtežih tačaka pregovora, koji, takođe, treba da otklone primjedbe britanskih građana kada je riječ o konkurenciji i suverenitetu.

Lideri nekoliko članica EU su rekli da će blokirati bilo koju meru koja diskriminiše njihove građane i potkopava suštinski princip slobode kretanja ljudi, na kojem počiva Unija.

Britanija i EU se nadaju da će postići sporazum u februaru, a referendum o članstvu najavljen je za 2017.