latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:16 ⇒ 13:28 | Autor: RTS

Mediji: Od "velike četvorke", ostao samo "veliki Đoković"

Poznati svjetski mediji poslije šestog trijumfa Novaka Đokovića na Australijen openu u prvi plan ističu njegovu "nevjerovatnu dominaciju svetskim tenisom". Dio njih, prirodno, žali nad sudbinom Endija Marija, nakon što je Britanac izgubio i peto u finale u Melburnu, četvrto od Novaka.
Novak Đoković - Foto: Getty Images
Novak ĐokovićFoto: Getty Images

"Đoković je bio nemilosrdan, odbranio titulu, stigao Roja Emersona sa šest trofeja i još jednom slomio srce Mariju", piše  Rojters, uz konstataciju da je presudio drugi set.

Bio je to gotovo prijateljski kraj - šampion je pobijedio još jednom. Drugi igrač svijeta nije mogao da mu parira, a izgleda da to ne može ni bilo ko drugi, navodi Bi-Bi-Si opisujući novu pobjedu Đokovića na Australijen openu.

Đoković uzima titule i pobjeđuje na grend slemovima sa velikim samopuzdanjem igrajući se s elitnim protivnicima.

Izvještač britanskog Bi-Bi-Sija nije želio previše da se razmeće, već je pustio podatke da sami pričaju priču. Tako je u naslovu naveo da je Đoković pobijedio Marija sa 3:0 i osvojio šestu titulu u Melburnu, uz podsjećanje da je Srbin neporažen u finalima u Australiji, kao i da je stigao do 11. grend slem titule u karijeri, čime se izjednačio sa Rodom Lejverom i Bjernom Borgom.

"Škot je postao tek drugi teniser, poslije svog bivšeg trenera Ivana Lendla na US openu, koji je izgubio pet finala na jednom grend slem turniru, otkako je počela Open era 1968. godine", naveo je Bi-Bi-Si.

"Velika četvorka" svjetskog tenisa /Federer, Nadal, Đoković, Marej/ pretvorila se u "velikog Novaka Đokovića", koji je teniski Mesi, navode svjetski mediji i teniski stručnjaci.

"On više ne promašuje", navodi bivši finalista AO DŽon Lojd, govoreći o Đokovićevoj igri.

Prema njegovim riječima, srpski teniser i svjetski broj 1 uvijek je bio sjajan u odbrani, ali sada je sposoban da se odbrani i da u isto vrijeme napadne i zada udarac protivniku.

Britanski mediji navode da je Boris Beker, bivši teniski šampion i sadašnji glavni trener Novaka Đokovića, svojevremeno rekao za Novaka da je "ulični borac".

Tradicionalno nadahnuta Gazeta delo sport konstatuje, da je Melburn Đokovićev grad i da je Srbin u prvom setu djelovao "monstruozno" na terenu.

Španska Marka uz naslov "Kralj Melburna" piše da je Đoković sa stilom odbranio titulu i pokazao da mu apsolutno nema premca u svjetskom tenisu.

Čuveni francuski L'Ekip u naslovu ima samo jednu riječ - NEPOBЈEDIV, a njemački Bild podsjeća na je Đokovićev trijumf istovremeno i trijumf Borisa Bekera.

Sajt Australijen opena naveo je da će sada Đokovićevo ime sigurno biti pominjano u razgovorima o teniskim velikanima.

"Ako ime Novaka Đokovića do sada nije bilo pominjano povodom toga koji su najbolji teniseri u istoriji, sada će to sigurno biti slučaj. Prvi teniser svijeta izjednačio se sa Rodom Lejverom i Bjornom Borgom sa po 11 grend slem titula", navodi se na sajtu.

Skaj Sports naveo je da "Đoković vlada u Melburnu" i podsjetio da je srpski teniser pobijedio Marija u četiri finala na tom turniru.

"Nade Endija Marija za prvu titulu na Australijan openu ponovo je prekinuo Novak Đoković, koji je osvojio svoju šestu i izjednačio Emersonov rekord", naveo je Skaj.

Španski AS naveo je da je "Đoković šampion" i ukazao na "emotivan i dostojanstven" govor Endija Marija po završetku meča.

Konačno, mediji u regionu takođe ne štede komplimente za srpskog tenisera. "Đoković pomeo Marija", piše čitani sarajevski portal Kliks, dok hrvatski Indeks, pod naslovom "Kralj Australije", navodi da je Đoković "podigao na noge Rod Lejver arenu".

"Do pobjede su ga nosili navijači na tribinama, ali prava fešta bila je na Garden trgu. Navijači koji nisu imali ulaznice privukli su veliku pažnju, stotine navijača razvili su zastave i zaigrali kolo poslije meča".