latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:53 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Akcija "Kolt": Uhapšeno 13 osoba zbog malverzacija s gorivom (VIDEO)

Pripadnici Јedinice za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske su 31. 01. 2016. i 01. 02. 2016. pod nadzorom i kontrolom Tužilaštva BiH započeli realizaciju istrage kodnog naziva "KOLT" tokom koje su slobode lišili 13 lica.


Policija RS - Foto: RTRS
Policija RSFoto: RTRS

Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog uvoza baznog ulja /naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva/, kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao evro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a prouzrokovali i ekološko zagađenje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Utvrđeno je da su Milan Radovanović (1979) iz Banja Luke, Siniša Straživuk ( 1968) iz Banjaluke, Јosip Skoko(1986) iz Gradiške, Ljuban Stošljević (1981) iz Novog Grada i Dragan Milovanović(1950) iz Bijeljine i vozač Mirsad Okić, kao organizatori organizovane kriminalne grupe u toku 2015. godine na teritoriji Republike Srpske izvršili krivična djela organizovanog kriminala.

Navedena krivična djela su izvršili na taj način što su Milan Radovanović i Siniša Straživuk preko jednog privrednog društva naručivali, organizovali prevoz, carinjenje, skladištelje, distribuciju i plasman baznog ulja uveženog iz Italije i Srbije, a zadatak Јosipa Skoke(1986) iz Gradiške je bio da preko fiktivne firme "Leader Oil" obezbjedi legalni uvoz baznog ulja, što je on i uradio, a zatim je to ulje prodavano na benzinskim pumpama "Reunion" koja se nalazi u Kozarcu, Modriči i Zenici, kao i na pumpama "AGROVOĆE" u Zvorniku i Milićima, čiji vlasnik je uhapšeni Dragan Milovanović(1950) iz Bijeljine.

Utvrđeno je i da je Ljuban Stošljević (1981) iz Novog Grada putem privrednog društva "Tehnošped" pružao usluge prevoza organizatorima grupe, pribavljao prateću falskifikovanu dokumentaciju , a nakon toka bazno ulje se na pumpama prodavalo kao eurodizel.

Tokom dana šest lica će biti sprovedeno u prostorije Tužilaštva BiH na saslušanje nadležnpg tužioca.

VASIĆ: BIĆE UTVRĐENA ŠTETA OD NELEGALNE DISTRIBUCIЈE BAZIČNOG ULjA

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da još nije utvrđena šteta nastala nelegalnom nabavkom i distribucijom bazičnog ulja koje je prodavano kao dizel gorivo, a koje su vršili uhapšeni u akciji "Kolt".

"Bazično ulje je uvezeno iz inostranstva i izbjegnute su obaveze prema zajednici, a istovremeno je prodato kao dizel gorivo čime je nastala šteta i na vozilima i uzeta je velika razlika u cijeni", rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će od 13 uhapšenih šest danas biti predato u nadležnost Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom je i sprovedena akcija suzbijanja nelegalne trgovine određenim vrstama goriva.