latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:05 | Autor: TANЈUG

Han: Turskoj vizna liberalizacija za readmisiju

EU bi mogla za građane Turske ukinuti vize, a preduslov je sporazum o readmisiji, istakao je evropski komesar za proširenje Јohanes Han.
Јohanes Han - Foto: TANЈUG
Јohanes HanFoto: TANЈUG

On je, gostujući na državnoj televiziji ORF, ukazao da je vizna liberalizacija sa Turskom apsolutno realna u roku od 12 mjeseci, podvukavši da Ankara mora prihvatiti sporazum o readmisiji.

"To bi omogućilo da izbjeglice, koje dođu u Evropu, mogu biti vraćene u Tursku", objasnio je sinoć Han negirajući da EU zbog izbjegličke krize čini ustupke Ankari.

EU, prema njegovim riječima neće zatvarati oči pred kršenjima ljudski prava ili konflikta sa Kurdima, a neće biti više od planiranih tri milijardi evra podrške za izbjeglice Turskoj.

Kako je istakao radi se o bezbjednosti spoljnih granica EU, jer trenutno 40 odsto izbjeglica dolazi preko Turske. Han se, istovremeno založio, za ponovno oživljavanje pristupnih pregovora sa Turskom.

On je istakao da su pristupni pregovori jedini instrument za podvlačenje značaja ljudskih prava, koje EU ima u odnosu sa Ankarom.

Zbog toga smatra da treba najpre otvoriti poglavlje o osnovnim pravima. Što se tiče konflikta Turske sa Kurdima on je, kako je istakao, dramatično opterećenje u odnosima EU i Ankare, a Brisel neprestano zahtijeva od turskih vlasti humanitarno rješenje.