latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:08 | Autor: SRNA

Čavara: Koalicija SDA-SBB-HDZ BiH nema alternativu

Koalicija SDA - SBB - HDZ BiH nema alternativu i u interesu građana Federacije BiH jeste da nastavi da funkcioniše, a određeni centri moći neće uspjeti da poremete odnose između ovih partnera, poručio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba) -
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba)

"Činjenica je da neke grupe ili pojedinci, kada se god kreira određena kriza, crpe korist iz takve situacije. To zabrinjava, pogotovo kada dobiju prostor ili mogućnost da utiču na situaciju u FBiH", rekao je Čavara, komentarišući situaciju nakon hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

On za "Dnevni avaz" kaže da su se Sud i Tužilaštvo BiH, htjeli to oni ili ne, upleli u političke procese koji prate situaciju nakon Radončićevog hapšenja.

Prema njegovim riječima, javnost u BiH više nema veliko povjerenje u rad ključnih pravosudnih institucija na nivou BiH, a takva situacija se može popraviti samo transparentnim radom i rezultatima Suda i Tužilaštva BiH.

Komentarišući javne istupe lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića i i DF-a Željka Komšića u vezi sa političkom krizom u FBiH, Čavara kaže da je licemjerno da se njih dvojica pozivaju na Ustav i zakonitost, posebno jer su do prije dvije godine, u okviru SDP-a, zajedno formirali neustavnu i nezakonitu vlast u Federaciji.

"Nedopustivo je i neprihvatljivo, a znaju kakva je situacija ne samo u BiH, već i u regionu, da u ovakvim okolnostima nastoje da profitiraju, da stvaraju veći nered i anarhiju, pozivajući na neke vanredne izbore", smatra Čavara.

On je rekao da mu je velika čast što je dobio poziv američkog predsjednika Baraka Obame da prisustvuje molitvenom doručku u Bijeloj kući.