latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:25 | Autor: TANЈUG

Izraelci blokirali ulazak u Ramalu za sve, sem žitelja

Izrael je blokirao ulazak u Ramalu na Zapadnoj obali za sve osim njenih žitelja, saopštila je izraelska vojska.
Incident na Zapadnoj obali - Foto: AP
Incident na Zapadnoj obaliFoto: AP

Odluka je donesena nakon pucnjave u kojoj je ubijen jedan Palestinac koji je pokušao nožem da ubije izraelskog vojnika, u skladu sa bezbjednosnom situacijom i samo je žiteljima Ramale dozvoljeno da uđu u grad, izjavila je portparolka izraelske vojske, prenio je AFP.

Mjera se odnosi i na strance, navela je ona i dodala da će odluka o ukidanju zabrane biti donesena u zavisnosti od procjene bezbjednosne situacije.

Pripadnici izraelske vojske ubili su danas jednog Palestinaca nakon što je pokušao da izbode izraelskog vojnika u blizini jevrjeskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska. Vojnici su identifikovali osumnjičenog nedaleko od bezbjednosne ograde u mjestu Salit, istočno od Kfar Sabe i kada su mu prišli on je izvadio nož i pokušao da ubije jednog vojnika, prenio je AFP.

Odgovarajući na prijetnju, ostali pripadnici vojske su pucali na njega i ubili ga, navedeno je u saopštenju vojske. Prema navodima iz palestinskih bezbjednosnih izvora ubijen je Palestinac Ahmed Toba (17) iz sela koje se nalazi na sjevernom dijelu Zapadne obale.

Naselje Salit nalazi se južno od grada Tulkarema, nedaleko od izraelske teritorije. U talasu nasilja između Izraelaca i Plestinaca tokom posljednja četiri mjeseca ubijen je najmanje 161 Palestinac i 25 Izraelaca.