latinica  ћирилица
01/02/2016 |  11:47 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Al Savahu ranije oduzeto državljanstvo BiH

Tarik Al Savah koji je iz zatvora Gvantanamo premješten u BiH, nije državljanin BiH jer mu je 11. januara 2007. godine državljanstvo oduzela Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana, potvrđeno je u Ministarstvu civilnih poslova BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Al Savah je nakon deportacije iz SAD smješten u Imigracioni centar BiH, a kakav će biti njegov dalji status i da li će biti vraćen u Egipat kao matičnu zemlju za sada nije poznato.

U matičnu knjigu državljana BiH Al Savah je upisan 22. marta 1996. godine u Zenici, a državljanstvo je dobio 21. decembra 1995. godine rješenjem tadašnjeg ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Rješenje je potpisao tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Boriša Arnaut na osnovu tada važećeg zakona u ovoj oblasti. Tadašnji zakon garantovao je pravo na državljanstvo svakom strancu koji je imao potvrdu da je bio pripadnik takozvane Armije BiH.

Al Savah je iz zatvora Gvantanamo premješten 21. januara. Al Savah je, prema navodima medija, optužen da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive, a u Gvantanamu je bio zatvoren više od 13 godina.

U Gvantanamu se nalazio od maja 2002. godine, gdje je premješten nakon hapšenja u Avganistanu.