latinica  ћирилица
01/02/2016 |  12:07 | Autor: TANЈUG

Francuska: Posljednja operacija spasavanja nagnutog broda (VIDEO)

Јutros je kod jugozapadne obale Francuske počela posljednja operacija spasavanja teretnog broda "Modern ekspres" koji već sedmi dan, nagnut pod uglom od skoro 50 stepeni, pokušava da se približi francuskoj obali između Bordoa i Bijarica.

Brod dugačak 164 metra registrovan u Panami, koji prevozi 3.600 tona drvne građe i mašina za kopanje i oko 300 tona goriva, počeo je da se naginje prošlog utorka nakon čega je uputio poziv u pomoć, poslije čega su 22 člana posade helikopterom spasena.

Emanuel de Oliveira iz Atlantske pomorske prefekture rekao je da "nemoguće uspraviti brod", prenosi Bi-Bi-Si.

"Operacija tegljenja počela. Četiri stručnjaka (holandske) kompanije "SMIT Selvidž" su na brodu", objavila je prefektura na Tviteru, prenosi francuski list "Figaro". U prefekturi kažu da je vjetar danas oslabio i da su uslovi povoljni za operaciju.

Dosadašnji pokušaji da se brod iz Gaskonjskog zaliva užetom dovuče do obale remorkerom nisu uspjeli i to uglavnom zbog loših vremenskih uslova i nemirnog mora.

Ukoliko ni današnja operacija ne uspije, brod će u noći između ponedjeljka i utorka udariti u jugozapadnu obalu Francuske, navodi Bi-Bi-Si. Brod se trenutno nalazi na 50 kilometara od obale.

Francuski list "Sud-Uest" prenio je da će, ukoliko brod udari u obalu, biti uvedene hitne mjere kako bi se sakupilo i uklonilo prosuto gorivo.

Bi-Bi-Si podsjeća da se 2002. naftni tanker "Prestiž" nasukao na obalu sjeverne Španije, nakon čega se izlilo 50.000 tona nafte koja je zagadila hiljade kilometara obale.