latinica  ћирилица
01/02/2016 |  13:13 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Stevandić: Bošnjaci bolje žive u Srpskoj, nego Srbi u FBiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da Bošnjaci bolje žive u Srpskoj nego Srbi u Federaciji BiH gdje su im ugrožena osnovna ljudska prava.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

"Bošnjaci mnogo bolje žive u Republici Srpskoj nego u kantonima sa hrvatskom većinom u FBiH", rekao je Stevandić, komentarišući tvrdnje potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da vlast u Srpskoj otežava život onima koji nisu Srbi.

On smatra da i Hrvati bolje žive u Republici Srpskoj nego u federalnim kantonima sa bošnjačkom većinom.

"Salkić je funkcioner u Republici Srpskoj, gdje prima jednu od najvećih plata i ima sve što pripada nosiocima vlasti. Lojalnost pokazuje tako što u Sarajevu govori sve najgore o Srpskoj", kaže Stevandić.

On je napomenuo da je, prema statitičkim podacima, u Republici Srpskoj najmanje incidenata na vjerskoj i nacionalnoj osnovi u Evropi.

"Činjenica je da je Bošnjaka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo po popisu stanovništva iz 1991. godine. Međutim, dio njih je otišao u druge policijske agencije u BiH, što niko ne može spriječiti", dodao je Stevandić.

Salkić je juče u Sarajevu izjavio da vlasti u Republici Srpskoj čine sve kako bi otežale već teške uslove za život Bošnjacima i Hrvatima u Srpskoj.