latinica  ћирилица
01/02/2016 |  13:23 | Autor: RTS

Stojanović: KiM može postati sjedište vjerskog ekstremizma

Uticaj religije i vjerskih poglavara je velik na području KiM, kaže predsjednik Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović i ističe da Kosovo može postati sjedište verskog esktremizma.
Momir Stojanović - Foto: B92
Momir StojanovićFoto: B92

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović rekao je da jučerašnje hapšenje ekstremista kod manastira Visoki Dečani ukazuje na ono što se odavno zna - da Kosovo može postati sjedište vjerskog esktremizma na prostoru Zapadnog Balkana.

"Razlozi za to su višestruki. Opšte je poznato da je kosovsko društvo po prirodi monolitno i specifično u odnosu na druge zajednice na prostoru Zapadnog Balkana i da je uticaj religije i verskih poglavara islamske zajednice na prostoru KiM na obično stanovništvo mnogo veći nego što je taj uticaj u Raško-polimskoj oblasti ili na prostoru BiH", rekao je Stojanović.

Incident kod Visokih Dečana se dogodio u subotu oko 21 časa. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u bijelom golfu registracije Uroševca.

U zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dijela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posjedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj). U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine, naveo je juče u saopštenju iguman Sava Јanjić.

Iguman Sava Јanjić, Visoki Dečani