latinica  ћирилица
01/02/2016 |  14:23 | Autor: TANЈUG

EK nudi ustupke Britaniji

Evropska komisija je pripremila prijedlog zakona koji članicama pruža mogućnost ograničenja isplate socijalne pomoći, a koji bi Britanija mogla odmah da primijeni kako bi odbila socijalnu pomoć za zaposlene migrante, saopštila je danas Komisija.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

U saopštenju se, međutim, dodaje da Komisija taj prijedlog zakona još nije dostavila vladama članica EU, prenosi Rojters.

London želi da na nivou EU bude postignut dogovor o mjerama za ograničenje priliva migranata, što je najteže od četiri pitanja o kojima britanski premijer Dejvid Kameron želi da ponovo pregovara sa Briselom prije nego što se u Britaniji do kraja 2017. održi referendum o članstvu u Uniji.

Razgovori između Kamerona i predsjednik Evropskog savjeta Donalda Tuska u nedjelju nisu donijeli napredak, a nastavak je predviđen za danas.

Na pitanje da li je Komisija pripremila prijedlog koji bi Britaniji dao pravo da odmah primijeni ograničenje islate socijalne pomoći, ali taj prijedlog nije podijelila sa drugim članicama EU, portparol Komisije Margaritis Šinas je u Briselu odgovorio: "Da, tako je."

On je dodao da je postignut napredak u pregovorima između Britanije i institucija EU na političkom i tehničkom nivou, ali je naveo da "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno".

"Nismo još ostvarili cilj, razgovori se nastavljaju. Tajming je u rukama predsjednika Tuska i premijera Kamerona", rekao je Šinas i dodao: "Nije dovoljno da advokati Komisije i Savjeta postignu dogovor, ovo je proces na nivou 28 članica Unije, pa Komisija radi na korist svih 28 članica".