latinica  ћирилица
01/02/2016 |  15:31 | Autor: SRNA

Planirano zapošljavanje 170 službenika u Graničnoj policiji BiH

Granična policija BiH namjerava da u ovoj godini zaposli 170 službenika i to 150 policajaca i 20 mlađih inspektora, najavio je direktor Granične policije Zoran Galić.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

- Prvobitno je planirano zapošljavanje 65 novih policijskih službenika, od čega 10 inspektora u Graničnoj policiji, naveo je Galić na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH. Predstavljajući Informaciju o stanju u Graničnoj policiji u 2015. godini, Galić je naveo da ovoj policijskoj agenciji nedostaje 23 odsto policijskih službenika što otežava sve aktivnosti.

Za zapošljavanje 100 novih policijskih službenika među kojima 20 mlađih inspektora sredstva su predviđena iz budžeta institucija BiH. Na prijedlog člana Komisije Marija Karamatića usvojen je zaključak da Savjet ministara treba da istraje u popuni kadrova u Graničnoj policiji da bi bili ojačani kapaciteti za prijem migrantskog talasa iz arapskih zemalja koji se očekuje u ovoj godini.

Na sjednici je usvojen Izještaj o radu Komisije u 2015. i Orujentacioni plan za 2016. godinu. Tokom rasprave skrenuta je pažnja na to da nema informacije kada će Savjet ministara sačiniti Plan rada za 2016. bez kojeg Komisija ne može planirati rad.

Usvojen je zaključak da Savjetu ministara BiH bude poslat upit dokle se stiglo sa formiranjem radne grupe koja će se baviti pitanjem odlaganja radiokativnog otpada u Trnovskoj gori u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH. Primljena je k znanju Informacija o produženju ugovora za vojna lica u 2015. Ministarstva odbrane, u kojoj se navodi da je iz 2015. za 2016. produžen ugovor za dva lica, dok je zbog odlaska u penziju krajem prošle godine istekao produženi ugovor za 50 lica.

"Riječ je o specifičnim zanimanjima za potrebe službe, uglavnom deminerima", rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić.

Član Komisije Dušanka Majkić smatra da je netransparentnost u produživanju ugovora ključni problem jer se ne zna zašto se nekome produžava, a nekome ne, te je ukazala i na to da se ne poštuje nacionalni ključ u imenovanju kadrova.

Članovi Komisije saglasni su da je dostavljena informacija zakasnila, te da što prije treba dostaviti informaciju kako će se produžavati ugovori za vojna lica u 2016. godini.