latinica  ћирилица
01/02/2016 |  15:41 ⇒ 02/02/2016 | 11:10 | Autor: SRNA

Dodik: Pravosuđu BiH neophodna javna i društvena kontrola

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se teško oteti utisku da je hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića politički motivisano, posebno ako se uzmu u obzir detalji kako samog hapšenja, tako i događaja koji su mu prethodili i koji su proistekli iz te akcije.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

- Njegovo hapšenje je još jedan u nizu dokaza da je pravosuđu u BiH, koje je evidentno pod političkom kontrolom, neophodna javna i društvena kontrola. U suprotnom, mi se nikada nećemo moći smatrati demokratskim društvom, a o vladavini prava učiće se formalno samo na pravnim fakultetima, rekao je predsjednik Dodik na pitanje Srne da prokomentariše hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Lider SBB-a uhapšen je u policijskoj akciji "Lutka dva" zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa. Sud BiH odredio mu je 28. januara jednomjesečni pritvor.

Radončić je osumnjičen da je počinio udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva za bezbjednost BiH Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman koji su članovi Radončićeve stranke. /k