latinica  ћирилица
01/02/2016 |  16:24 | Autor: SRNA

Vulin: Nakon zatišja, očekuje se novi pritisak migranata

Broj migranata koji dolaze u prihvatni centar u Preševu u Srbiji smanjen je posljednjih dana, ali to je samo trenutno zatišje zbog štrajkova u Grčkoj i Makedoniji, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

On je naveo da je njihov broj trenutno između 1.000 i 1.500 ljudi, ali da u narednih nekoliko dana očekuje da će doći do pritiska na prihvatni centar u Preševu, kada ti štrajkovi prestanu.

- Značajno se smanjio broj migranata ali ne zato što su migracije prestale, već zato što imamo štrajk javnih prevoznika u Grčkoj i što imamo štrajk taksi udruženja u Makedoniji. Tako je veliki broj ljudi blokiran, kako sa grčke, tako i sa makedonske strane - rekao je Vulin u Preševu.

On je dodao da su u prihvatnom centru u Preševu spremni za povećanje broja migranata tokom proljeća, te podsjetio da je ovaj centar u najtežim danima primao više od 8.000 migranata, prenijeli su beogradski mediji.

- Očekujemo da to možemo da ponovimo, ukoliko bude potrebno, i više od toga. To nas ne bi radovalo, ali smo spremni - rekao je Vulin, ponovivši da Srbija neće podizati ograde.

Vulin je sa predstavnicima međunarodne humanitarne organizacije "Mersi korps" posjetio prihvatni centar u Preševu, gdje je ta humanitarna organizacija počela podjelu platnih kartica migrantima, što je projekat vrijedan 270.000 evra.

Vrijednosne kartice od 210 evra dobijaće porodice, a po 70 evra pojedinci.

Ovaj pilot program trajaće dva mjeseca, tokom kojih će ugroženim migrantima biti podijeljeno 1.600 "master kard" platnih kartica, a jedan broj platnih kartica dobiće i građani Srbije koji pripadaju grupi socijalno ugroženih.