latinica  ћирилица
01/02/2016 |  19:28 ⇒ 02/02/2016 | 11:11 | Autor: RTRS

Uskraćena podrška inicijativama poslanika SNSD-a i SDS-a (VIDEO)

Ponovo je uskraćena podrška Prijedlogu Zakona o Ustavnom sudu BiH koji su predložili SNSD i SDS.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

To znači da će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije o ovim zakonima, dok strane sudije bez bojazni i dalje mogu da sjede u foteljama Ustavnog suda.

Srpski poslanici opet su preglasani, jer su Bošnjački predstavnici bili protiv, hrvatski uzdržani da Prijedlog da Zakon o Ustavnom sudu BiH i prijedlog Zakona o izmjenama Krivičnog zakona BiH dobije podršku u Ustavno-pravnoj komisiji.

Srpski poslanici kažu da odbijanje bošnjačkih članova Komisije, uključujući i poslanika Željka Komšića, da podrže prijedloge ovih zakona ne znači da je propao zajednički pokušaj srpskih stranaka da uskrate dalji angažman stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

O negativnim mišljenjima za zakon o Ustavnom Sudu BiH i izmjenama Krivičnog Zakona poslanici će se izjašnjavati već na narednoj sjednici Predstavničkog doma u srijedu i realno je očekivati da neće dobiti potrebnu većinu iz Republike Srpske.

Zakoni se ponovo vraćaju u ustavno-pravno komisiju što znači da i dalje postoji mogućnost da se u PS BiH nametne priča o neminovnosti odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Takođe, i kod izmjena Krivičnog zakona BiH u dijelu izbacivanja odredbi koje sankcionišu nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Glasanje u Ustavno-pravnoj komisiji o ustavnosti i principima dva Zakona pokazalo je mogući ishod glasanja na Predstavničkom domu o prijedlogu da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamjene domaćim.

Poslanici iz Republike Srpske nisu obeshrabreni. Pogledajte u prilogu!