latinica  ћирилица
01/02/2016 |  20:37 | Autor: sputniknews.com

Mandić: Ukinućemo sankcije Rusiji

Opozicija Crne Gore će u slučaju da dođe na vlast ukinuti sankcije Rusiji, izjavio je jedan od lidera crnogorske opozicione koalicije Demokratski front, lider partije Nova srpska demokratija Andrija Mandić.
Andrija Mandić (foto: www.cdm.me/) -
Andrija Mandić (foto: www.cdm.me/)

On je naveo da Demokratski front predstavlja "tradicionalnu opoziciju koja želi da sačuva i dodatno učvrsti odnose koje su razvijali naši očevi".

Mandić je podsjetio da opozicija Crne Gore već nekoliko mjeseci protestuje protiv vlade zemlje i da njihov stav podržavaju desetine hiljada građana.

- Tokom razgovora s nama oni govore da su dvije najsramnije odluke rukovodstva Crne Gore priznavanje lažne države Kosovo i uvođenje sankcija protiv bratske Rusije - rekao je crnogorski političar na sastanku s predsjednikom Državne dume Rusije Sergejom Nariškinom u Moskvi.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je "u mnogo čemu dužnik Rusije: prije 300 godina ona ne bi bila ni stvorena niti bi preživjela period Osmanske imperije da nije imala tako pouzdanog i moćnog zaštitnika".

- Kao buduća vlast Crne Gore prvo što ćemo učiniti biće da ukinemo sankcije Rusiji. Buduća vlast Crne Gore će graditi najbolje odnose s Rusijom - naglasio je Mandić.

On je savez NATO-a i Crne Gore, koja je prošlog decembra dobila zvaničan poziv da se priključi Alijansi, nazvao "zločinačkim".

- Politika aktuelne vlade Crne Gore jeste da nas izbace iz civilizacijskog kruga koji je zajednički s Rusijom i da nas premjeste u druge krugove, u vojne interese nekih stranih sila koje su nam potpuno tuđe - rekao je crnogorski političar.

Prema njegovim riječima, građani zemlje ne teže Sjevernoatlantskoj alijansi i ne žele da kvare odnose s Moskvom.

Mandić je uvjeren da "kada bi sutra bio objavljen referendum o uvođenju sankcija Rusiji, dvije trećine učesnika referenduma bi bilo protiv takve odluke".

Priključivanje Crne Gore antiruskim sankcijama nanosi ozbiljnu štetu odnosima s Rusijom praktično u svim sferama, rekao je Nariškin.

Na sastanku s delegacijom crnogorskog demokratskog bloka, Nariškin je izjavio da su rusko-crnogorski odnosi u ovom trenutku veoma složeni, ali da se to nije dogodilo na inicijativu Rusije.

- Duboko smo razočarani time što se Crna Gora priključila takozvanim antiruskim sankcijama - naglasio je Nariškin.