latinica  ћирилица
01/02/2016 |  21:53 ⇒ 02/02/2016 | 09:22 | Autor: RTRS

Aspekt: O Zakonu o Ustavnom Sudu BiH (VIDEO)

Na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, nije bilo pokušaja da se argumentovano odbije taj zakon, što pokazuje da se niko u Federaciji nije ozbiljno bavio ovim pitanjem, ocjenili su večerašnji gosti ,,Aspekt''-a, Željko Mirjanić i Momčilo Novaković.
O Zakonu o Ustavnom Sudu BiH - Foto: RTRS
O Zakonu o Ustavnom Sudu BiHFoto: RTRS

Na sam pomen da će zakon ići u proceduru, bošnjačke stranke su, kažu, odmah izašle sa stavom da ga neće podržati.

Mirjanić, je ponovio- Odluka Ustavnog suda BiH je pravno nedosljedna, jer je neustavnom proglašena odredba zakona koje nema. 

- Tako da smo se našli u situaciji da je taj zakon glatko odbijen, sa tri glasa ZA nas iz Republike Srpske, i sa četiri glasa protiv iz bošnjačkih stranaka plus Komšić. Dok je iz HDZ-a bio uzdržan. Vrlo je interesantno da se ustavno-pravna komisija danas nije ponašala kao komisija, već kao političari, rekao je  Momčilo Novaković, poslanik u Predstavičkom domu PS BiH (NDP).

- Potpuno je jasno da je to politički stav, potpuno se slažem s tim stavom, da je ovde pravo zanemareno, marginalizovano i da je ovo političko pitanje, i sva ova priča o Ustavnom sudu će se vjerovatno sve više razvijati kao političko pitanje. Izlaz iz te situacije će vjerovatno biti kroz politiku, naglasio je Željko Mirjanić, Pravni fakultet Banjaluka.

Emisiju "Aspekt" možete pogledat i OVDЈE.