latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:24 | Autor: SRNA

Tegeltija: Radončiću narušena prava

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija smatra da su lideru Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, koji se nalazi u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa, narušena prava zagarantovana Ustavom BiH.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS - Foto: RTRS
Milan Tegeltija, predsjednik VSTSFoto: RTRS

Tegeltija objašnjava da su, time što je prije ročišta u medijima objavljen transkript dijela navodno prisluškivanih razgovora, narušena prava Radončića zagarantovana Ustavom i da bi zbog toga trebalo hitno sprovesti istragu, jer je riječ o krivičnom djelu.

- Ne znam da li je pokrenuta istraga, ali mislim da bi trebalo da je pokrenu svi koji su nadležni za sprovođenje istraga o krivičnim djelima, jer ukoliko nešto iz sfere privatnosti izađe u javnost prije nego što bude verifikovano na sudu, znači da su nečija prava narušena - rekao je Tegeltija za federalnu štampu.

On dodaje da postoje razni opisi za krivično djelo koje podrazumijeva objavljivanje dokaznog materijala u jednom postupku.

- To može biti zloupotreba službenih ovlaštenja, ometanje istrage - naveo je predsjednik VSTS.

Tegeltija kaže da su sada na potezu Tužilaštvo BiH i policijske agencije koje su nadležne da utvrde činjenice u ovakvim slučajevima, kako bi prekršioci bili adekvatno sankcionisani.