latinica  ћирилица
02/02/2016 |  11:11 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Dubički "Dubikoton" ugasio jedan pogon, 124 radnika ostalo bez posla (VIDEO)

Radnici jednog pogona preduzeća za preradu pamučnih i viskoznih vlakana "Dubikoton" iz Kozarske Dubice, njih 124, dobilo je otkaz zbog nekonkurentnosti firme na tržištu koje su preplavili jeftini kineski proizvodi.
"Dubikoton", Kozarska Dubica - Foto: RTRS
"Dubikoton", Kozarska DubicaFoto: RTRS

Na drastičan rez troškova rukovodstvo ovog izvozno orjentisanog italijanskog preduzeća bilo je prinuđeno zbog teške tržišne borbe sa kineskim proizvodima. Iako je krajem 2014. godine u "Dubikotonu" otvorena nova proizvodna hala, vrijedna oko 13 miliona maraka, reorganizacija posla bila je neophodna. Došlo je i do gašenja određenih dijelova pogona.

"Morali smo reorganizovati proizvodnju, preorjentisati se na artikle i ići na artikle koje je moguće trenutno plasirati, artikle koji nose manju maržu. A to uslovljava smanjenje broja radnika i gašenje određenih dijelova pogona. Nadamo se da su ove odluke privremenog karaktera, jer vlasnici su zadnjih šest godina uložili mnogo", ističe Dražen Vidović, direktor preduzeća "Dubikoton".

Dubički "Dubikoton" otvoren je 2007. godine kapitalom italijanske kompanije "Franzoni Filati SPA", a do sada je u ovo preduzeće uloženo 46 miliona KM.

 U opštini kažu, ovo je loša vijest, jer je riječ o jednom od najvećih stranih ulagača, koje je imalo podršku i Vlade Srpske i lokalne zajednice.

Načelnik Opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro kaže da će insistirati na zaštiti prava otpuštenih radnika.

U "Dubikotonu" tvrde da će sva radnička prava biti u potpunosti ispoštovana, a otpremnine isplaćene u skladu sa zakonom. Na poslu ostaje 250 radnika, a radnici koji su ostali bez posla biće prioritet, ukoliko bude pokretnja proizvodnje. 

U preduzeću je zaposleno 360 radnika. RTRS-u je potvrđeno da je od 124 otpušenih radnika, 100 ih je otkaz dobilo danas, dok će za 24 radnika radni odnos prestati tokom februara.