latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:01 ⇒ 12:02 | Autor: RTS

Fond za zadržavanje izbjeglica u Makedoniji i Srbiji?

Sirijski fond, osnovan za pomoć sirijskim izbjeglicama i okolnim zemljama koje ih primaju, poput Libana, Turske, Јordana i Iraka, biće korišćen i za pomoć migrantima u Makedoniji i Srbiji, kako bi ostali tamo, izjavio je neimenovani evropski funkcioner, objavljeno je na sajtu Euraktiv.

Evropski funkcioneri su, kako se navodi, brifovali novinare uoči konferencije o podršci Siriji i regionu 4. februara u Londonu.

Јedan od funkcionera rekao je da će Fond EU za Odgovor na sirijsku krizu, poznat kao Madad fond, koji je EU uspostavila u decembru 2014. godine, pomoći i da se "izbjeglice zadrže u Makedoniji i Srbiji," prenosi Euraktiv.

Prema njegovim riječima, fond ima ukupno 650 miliona evra a taj novac se koristi za osnaživanje izbjeglica, odnosno njihovo zadržavanje tamo gdje se nalaze, uglavnom u Јordanu i Libanu.

"Ali, počećemo da djelujemo i na Zapadnom Balkanu, za one izbjeglice koje su stigle do Makedonije i Srbije," rekao je on.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker organizovao je u oktobru mini-samit Zapadnog Balkana sa ciljem da se uspori priliv izbjeglica duž Balkanske rute, koja ide kroz Makedoniju i Srbiju.

U zvaničnom saopštenju sa tog samita navedeno je da je Grčka obećala da će do kraja 2016. godine povećati broj mjesta za smještaj izbjeglica na 30.000.

Јoš 20.000 ljudi bi trebalo da budu u privatnom smještaju, a još 50.000 mjesta obezeđeno je u zemljama dalje na sjeveru, navedeno je u saopštenju bez pominjanja o kojim se zemljama radi, podsjeća Euraktiv.

Ovo je prvi put da je jedan funkcioner EU govorio o "zadržavanju izbjeglica tamo gdje su" a da je pri tom govorio o Makedoniji i Srbiji, navodi taj portal.

Te zemlje, kako se dodaje "ne žele da postanu tampon zona" i većina od migranta "nemaju namjeru da se tamo nastane već obično nastoje da prođu kroz njih što je brže moguće na putu ka bogatijim zemljama poput Austrije i Njemačke.

Evropska vlade i institucije EU u Briselu nastoje da odgovore na poziv Britanije, Njemačke i Norveške koje su domaćini konferencije u Londonu zajedno sa UN i Kuvajtom da se udvostruči humanitarna pomoć regionu.

Konferencija u Londonu održava se otprilike na petu godišnjicu od početka krize u Siriji.

EU je riješena da ponudi 2,2 milijarde evra, rečeno je novinarima.

"Evropska unija će igrati veliku ulogu na ovoj konferenciji jer može i mora," rekao je jedan funkcioner EU novinarima, podsjećajući da je rat u Siriji pogodio EU i izbjegličkom krizom i terorističkim napadima.