latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:18 ⇒ 03/02/2016 | 08:18 | Autor: RTRS

Novi zakon u BiH, novi udar na imovinu Srpske (VIDEO)

Iz Sarajeva stiže novi pokušaj da se sva nepokretna i pokretna imovina u Republici Srpskoj uknjiži kao državna imovina BiH.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Glasovima bošnjačkih članova Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je prijedlog Zakona o korišćenju i upravljanju državnom imovinom BiH koji bi se trebalo naći na narednoj sjednici Doma.

Iako preglasani srpski članovi Komisije poručuju da ovakav zakon nikada neće dobiti podršku poslanika iz Republike Srpske.

Predlagači zakona, Šemsudin Mehmedović iz SDA i Zaim Backović i BPS-a, između ostalog, traže i formiranje potpuno nove Agencije za imovinu u državnoj svojini BiH. Iz Vlade Srpske odgovaraju da udruženi pokušaj bošnjačkih političara da Republici Srpskoj oduzmu teritoriju, neće proći. Tvrde da predloženi zakon nema osnov u Ustavu BiH i pozivaju srpske poslanike u PS BiH da ga odbiju.

Na zahtjev srpskih poslanika da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamjene domaćim, bošnjački poslanici odgovorili su do sada najvećim udarom na Republiku Srpsku. Preglasavanjem srpskih članova Ustavnopravne komisije usvojili su zakon kojim se od Srpske otimaju šume, vode, rude i druga prirodna bogastva, javni putevi, željeznice, kulturno-istorijska dobra.

Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Republike Srpske smatra da ovaj zakon neće dobiti podršku u daljoj proceduri, ali u slučaju kada bi se usvojio predloženi tekst Srpska bi praktično ostala bez svoje teritorije, što je zapravo pravno nemoguće.

Srpski poslanici nemaju dilemu da je cilj predloženog zakona da Republiku Srpsku pretvori u praznu ljušturu. Ironično pitaju predlagače zašto i narod nisu uknjižili kao državnu imovinu kada su već svu nepokretnu i pokretnu imovinu u Srpskoj popisali kao vlasništvo BiH.

- Za nas je neprihvatljiv ovaj zakon. Zašto bi BiH bila vlasnik svega što postoji, od najmanjeg objekta u mjesnoj zajednici, opštini? To je samo nastojanje da imovina bude ničija - smatra Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH (SNSD).

- To bi značilo kao kada bi Republika Srpska donijela Zakon o šumama i rekla sve šume u Federaciji pripadaju Srpskoj - ističe Aleksandra Pandurević, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH (SDA).

Sumnjiva ratna prošlost predlagača zakona, demaskira njihove prave namjere. Dok su u ratu kidisali na živote i imovinu Srba u Tešnju i Sarajevu, Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović u miru kao poslanici žele da razvlaste Republiku Srpsku formiranjem novih institucija na nivou BiH.

- Konačno treba neka instuitucija, neko tijelo da se formira na nivou BiH koje će voditi evidenciju, upravljati i davati na korištenje svim ostalim institucijama državnu imovinu - kaže Mehmedović.

Iz Vlade Republike Srpske poručuju da imovinski odnosi ne spadaju u nadležnost PS BiH i posebno upozoravaju na zamku koja se krije u članu 10. predloženog zakona. Objašnjavaju da u BiH postoje četiri odvojena pravna sistema i da se zakonima BiH ne mogu stavljati van snage zakoni Entiteta , što je predvidio predlagača spornog zakona.