latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:22 | Autor: TANЈUG

Drugi dan razgovora o miru u Siriji

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura započeo je razgovore sa predstavnicima sirijske vlasti sa ciljem napretka u mirovnim pregovorima.

Sastanak je uslijedio nakon najave Misture da su indirektni pregovori zavađenih strana otpočeli, prenosi AFP.

Glavna opoziciona grupacija Viši pregovarački komitet (HNC) sastaće se danas poslije podne sa Misturom i nastavlja da vrši pritisak da se ostvari hitan napredak kako bi se obezbijedila humanitarna pomoća za gradove pod okupacijom.

Takođe ova grupacija želi obustavu bombardovanja civila od strane ruskih snaga i puštanje na slobodu zatvorenika u saglasnosti sa rezolucijom UN od decembra.

Kao znak dobre volje sirijska vlada je juče prihvatila u načelu da odobri pomoć za tri grada pod opsadom u Siriji, uključujući Madaju, prenose UN.

Član pregovaračke delegacije sirijske opozicije Mohamed Aluš, koji predstavlja Islamsku vojsku, izrazio je pesimizam u vezi uspjeha mirovnih pregovora u Ženevi.

“Ništa nije promijenjeno na terenu i sve dok to ne bude slučaj nismo optimisti“, poručio je on, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, ne postoje dobre namjere režima u cilju postizanja dogovora.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na konferenciji za štampu u Abu Dabiju kazao da je dogovoreno da dvije opozicione sirijske islamističke organizacije Ahrar al-Šam i DŽaiš al-Islam učestvuju u pregovorima.

Lavrov je rekao da to ne znači da imaju legitimitet i da nisu terorističke, rekao je on.