latinica  ћирилица
02/02/2016 |  13:49 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Čović-Grabar Kitarović: Aplikacija za članstvo u EU-potvrda evropske perspektive

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović čestitala je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću objavljivanje datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU, a zajednički je ocijenjeno da je riječ o istorijskoj prekretnici, koja će potvrditi evropsku perspektivu BiH.
Dragan Čović, Kolinda Grabar Kitarović - Foto: SRNA
Dragan Čović, Kolinda Grabar KitarovićFoto: SRNA

Sagovornici su se tokom radnog doručka u Zagrebu saglasili da je riječ o velikom iskoraku koji otvara prostor za nove, do prije nekoliko mjeseci nezamislive mogućnosti, zbog čega je posebno važno da njegov istinski značaj prepoznaju svi relevantni institucionalni akteri, kako u BiH, tako i u EU, saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH.

Kitarovićeva je izrazila podršku evropskoj perspektivi BiH i reformskim naporima koje preduzimaju svi nivoi vlasti u BiH, izuzetno cijeneći vodeću ulogu Predsjedništva BiH u tom procesu.

Ona je navela da će Hrvatska snažno nastaviti da podržava evroatlantski put BiH i da se zalaže za poštovanje načela definisanih u relevantnim rezolucijama Evropskog parlamenta, a na osnovu ustavnog imperativa ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

U tom pogledu sagovornici su se saglasili da će politički dogovor oko izmjena Izbornog zakona, uz puno uvažavanje osnovnih ustavnih načela, dodatno pojačati vjerodostojnost vlasti BiH i olakšati političke procese u zemlji, te značajno unaprijediti njen ugled na međunarodnom planu.

U saopštenju se navodi da je Hrvatska najbliži i najiskreniji partner BiH na njenom evropskom putu, te će iz perspektive svog dragocjenog i recentnog iskustva u procesu pristupanja EU nastaviti da svesrdno pomaže BiH, sve do trenutka kada ona postane punopravna članica EU.

Sagovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i saradnje u predstojećem periodu.

Čović je informisao Kitarovićevu o aktuelnim političkim odnosima u BiH, aktivnostima u vezi sa provođenjem preostalih obaveza na evropskom putu BiH, te pratećim izazovima i poteškoćama.