latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:03 ⇒ 03/02/2016 | 08:19 | Autor: RTRS

Savanović BORS-u: Status od javnog interesa daje Vlada, a ne ministarstvo (AUDIO/VIDEO)

Povodom saopštenja BORS-a, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, je rekao da dodjelu statusa udruženjima od javnog interesa daje Vlada RS, a ne ministarstvo.


Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Prethodno, Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske saopštilo je da smatra da je ministar Savanović dao saglasnost za dodjelu statusa od javnog interesa novom udruženju iz oblasti boračko-invalidske zaštite suprotno Zakonu o udruženjima i fondacijama građana.

U saopštenju, nakon današnje sjednice Predjedništva BORS-a, navedeno je da "ovim činom Savanović nije uvažio ni mišljenje stručnog organa sopstvenog ministarstva, kao ni stav ministra uprave i lokalne samouprave".

"Ministar Savanović radio je suprotno dogovorima sa rukovodstvom BORS-a i sopstvenim stavovima čime je pokušao razjediniti boračku populaciju kako bi s njom lakše manipulisao", stoji u saopštenju.

Boračka organizacija očekivala je, kako ističu, da će ministar Savanović u svom jučerašnjem medijskom istupu reći da je započela isplata naknada za odlikovane borce za 2014. a koja je trebala biti isplaćena do kraja 2015. i da će ta naknada biti uduplana kao što je Bors i zahtijevao.

Međutim, ništa od toga ministar nije saopštio, već je, ističu, obavijestio javnost da nove organizacije dobijaju status od javnog interesa, čime nije riješen ni jedan problem boračkih kategorija u RS.

"Time je prekršen zakon koji reguliše način sticanja statusa i stvorene nove podjele među srpskim borcima", stoji u saopštenju BORS-a.

Ministar Savanović oglasio se povodom saopštenja BORS-a i rekao za Radio Republike Srpske da se isplata naknade za odlikovane borce Vojske Republike Srpske i njihove porodice može očekivati u narednim danima.

Odlukom o dopuni odluke o dodjeli statusa udruženja od javnog interesa, status udruženja od javnog interesa dodijeljen je Savezu za rijetke bolesti, Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske, Savezu udruženja boraca NOR-a, Udruženju porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske, Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", Udruženju za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti", Udruženju građana "Veterani Republike Srpske", te Vatrogasnom savezu Republike Srpske.

U saopštenju Ministarstva rada i boračko-invalidks zaštite Republike Srpske navodi se da Boračka organizacija Republike Srpske uživa veliki ugled Vlade Srpske i stoga joj je, u skladu sa zakonskim propisima, dodijeljen status organizacije od posebnog interesa.

Kao je navedeno, u Ministarstvu su začuđeni današnjim neprimjerenim, politički obojenim saopštenjem Predsjedništva BORS-a u kojem se ministar Savanović na provokativan, zlonamjeran način proziva za postupke za koje nije odgovoran. Naime, Vlada Republike Srpske, a ne ministar Savanović, na prijedlog komisije, jednoglasnom odlukom dodijelila je status organizacije od posebnog interesa za još nekoliko nevaldinih organizacija koje, u skladu sa zakonskim propisima, ispunjavaju tražene uslove.

"Ministarstvo smatra da je ljutnja rukovodstva BORS-a usmjerena na pogrešnu adresu, te da bi oni trebalo da se zapitaju zašto nezadovoljno članstvo istupa iz njihovih redova i osniva ili prelazi u nove asocijacije. Volju građana Vlada niti može, niti želi da osporava, a zakonskih propisa dužni su svi da se pridržavaju. Dakle, s tim u vezi, svim organizacijama koje su ispunile zakonom propisane uslove, Vlada Republike Srpske dodijelila je status organizacije od posebnog interesa. U potpunosti smo uvjereni da je većina građana Srpske pozdravila ovaj Vladin potez", navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske je, ističe se u saopštenju, dokazala da ima posebno poštovanje prema boračkoj kategoriji o čemu svjedoče sljedeći podaci:

"U periodu 1999-2015. stambeno je zbrinuto 7.700 korisnika, za šta je iz budžeta Republike Srpske utrošeno 144.591.993,60 KM. Kroz Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca "Zajedno do posla" koji je počeo u julu 2012. godine, do sada je zaposleno ukupno 2.127 lica iz boračke populacije i izdvojeno 9.912.218,40 KM", istaknuto je u saopštenju.

Takođe, navedeno je da je, u okviru pomoći zapošljavanju invalidnih lica od 2006. do kraja 2015. godine, preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, odobreno 5.203.904,17 KM za zapošljavanje 1.848 invalida (od čega 1.361 RVI).

"Prema Projektu samozapošljavanja koji, preko Investiciono-razvojne banke, provodi Boračka organizacija Republike Srpske, zaključno sa 18. januarom 2016. godine odobrena su kreditna sredstva za 340 boraca u iznosu od 5.950.754,90 KM.
Vlada Republike Srpske je u periodu od 2007. do 2010. godine uplatila 52,3 miliona KM Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja za povezivanje staža demobilisanim borcima od 1. januara 1996. do 29. septembra 2000, čime je obuhvaćeno 97.693 boraca", navodi se u saopštenju.