latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:52 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Odbijena inicijativa za analizu stanja u MIP i DKP

Inicijativa poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić o uvrštavanju u dnevni red sjednice analize stanja u Ministarstvu inostranih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH nije usvojena na današnjoj sjednici Komisije za spoljne poslove.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Obrazlažući inicijativu na sjednici Komisije Predstavničkog doma Majkićeva je podsjetila da je u više navrata pokušavala da posredstvom poslaničkih pitanja dobije odgovore na ova pitanja, ali da ih nije dobila jer ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ne dolazi na sjednice pošto je stalo službeno odsutan.

- Zato pokrećem inicijativu za analizu stanja u MIP i DKP mreži da bi dobili materijal i imali kvalitetnu raspravu o ovom problemu - rekla je Majkićeva, konstatujući da za sjednicu Komisije nije dobijen pisani materijal ni od Predsjedništva ni od MIP-a.

Na prijedlog nekih članova Komisije da se njena inicijativa preformuliše i da se sačeka izvještaj o radu Savjeta ministara pa da se onda razgovara o stanju u MIP-u i DKP mreži, Majkićeva je odgovorila da je vrijeme da se progovori o ovim stvarima.

 - Komisija ima nadležnost da prati pitanja spoljne politike, ali ona ne vrši svoju osnovnu funkciju jer nema na osnovu čega - istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, stanje u DKP mreži i MIP-u se ne mijenja od nastanka MIP.

- Nemamo nijednu ambasadu u Јužnoj Americi, a u islamskim zemljama imamo više nego daleko moćnije zemlje - naglasila je Majkićeva.

Protiv inicijative Majkićeve glasali su članovi Komisije iz FBiH, što je ona ocijenila kao negativnu poruku Republici Srpskoj.

- Ovim se šalje poruka da kao poslanik iz Republike Srpske ne mogu predložiti ni inicijativu, da ona neće proći - zaključila je Majkićeva.

Član Komisije i poslanik SDA Nermina Kapetanović podsjetila je da je u prošlom mandatu PS BiH nekoliko puta tražila da joj se dostavi izvještaj o kvalifikacionoj strukturi zaposlenih u DKP mreži i znanju jezika, ali da traženu informaciju nikada nije dobila.

- Raspitivala sam se i o stanju u ekonomskoj diplomatiji, a na osnovu jednog odgovora stekao se utisak da su njihovi učinci nikakvi - rekla je Kapetanović, pitajući kome je u interesu da se zakon o spoljnim poslovima drži na čekanju.

Kapetanovićeva se ne slaže da se Komisija za spoljne poslove bavi samo pitanjem ratifikacije dokumenata, što je mišljenje i Mirsada Đonlagića iz SBB-a.

- Ako ćemo se baviti samo ratifikacijama, Komisiju treba ukinuti - rekao je Đonlagić.

Sjednici Komisije prisustvovao je i v.d. pomoćnika ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković koji je ocijenio da postoji potreba da se poboljša stanje u MIP-u i DKP-u.

Najavljujući da će parlamentarci ubrzo imati priliku da razgovaraju o izvještaju o radu MIP-a za prošlu godinu, Perković je rekao da je to ministarstvo dio priče o spoljnoj politici, jer to nije samo njegova nadležnost. Perković je naveo da Predsjedništvo BiH već 10 godina nije analiziralo DKP mrežu - broj, otvaranje ili zatvaranje DKP predstavništava, strukturu kadrova.

- U 80 odsto DKP mreže šefovi su nekarijerne diplomate i taj broj se povećava i raste za razliku od drugih zemalja u okruženju, u kojima se te stvari popravljaju - naglasio je Perković.

Podsjećajući da je Predsjedništvo BiH nadležno za imenovanja počasnih konzula, on je naveo da je Predsjedništvo nedavno, u samo jednoj sedmici, imenovalo pet počasnih konzula u Pakistanu.

- MIP niti je informisan, niti je od njega traženo mišljenje o tome - rekao je Perković, postavljajući pitanje šta će biti ako Pakistan zatraži paritet.

Prema njegovim riječima, potrebno je napraviti kvalitetnu analizu kadrova u DKP mreži, od njihovih kvalifikacija do učinka.

- Ako je namjera da se ovo pitanje politizuje, može se samo dotaći vrh ledenog brijega - smatra Perković.

Navodeći da je za izradu tražene analize, što se MIP-a tiče, potrebno 10 do 15 dana, Perković je podsjetio da krajnju riječ o tome da li će ona doći do PS daje Predsjedništvo BiH.

- U 2013. godini sačinili smo analizu stanja na 45 stranica, ali niko u Predsjedništvu nije izrazio interes i od njih nismo dobili nikakvo mišljenje o tome - dodao je Perković.

O negativnom izvještaju Komisije o inicijativi Dušanke Majkić sutra će se izjasniti Predstavničko vijeće PS BiH.