latinica  ћирилица
02/02/2016 |  14:58 | Autor: RTRS

Tegeltija razgovarao sa direktorom EUROSTAT-a o Popisu stanovništva

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, razgovarao je danas u Banjaluci sa direktorom Kancelarije za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT), Piterom Everersom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je obavljen 2013. godine.
Ministar finansija Zoran Tegeltija sa direktorom Kancelarije za statistiku Evropske komisije, Piterom Everersom - Foto: RTRS
Ministar finansija Zoran Tegeltija sa direktorom Kancelarije za statistiku Evropske komisije, Piterom EverersomFoto: RTRS

Ministar Tegeltija je tokom razgovora istakao da pitanje popisa stanovništva predstavlja pitanje struke, a ne nacionalno i političko pitanje, te da ga u tom smislu treba prioritetno rješavati u skladu sa dogovorom sve tri statističke agencije u BiH.

Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije, koji predsjedava Upravljačkom grupom Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava saglasan je sa stavom da se pitanje popisa mora riješiti zajedničkim dogovorom, te smatra da se određen pomak u razgovorima očekuje na svim nivoima vlasti.

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju Republičkog zavoda za statistiku o realizaciji aktivnosti u vezi sa popisom i dala punu podršku Zavodu na aktivnostima koje vode ka konačnom objavljivanju rezultata popisa.