latinica  ћирилица
02/02/2016 |  16:13 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

U Semberiji sve veći broj tužbi zbog neplaćenog odvoza smeća (VIDEO)

Skupštinska odluka, donesena prije tri godine, da ekskluzivno pravo na prikupljanje komunalnog otpada na teritoriji grada Bijeljina ima AD "Komunalac" i da su sva domaćinstva dužna da koriste usluge ovog preduzeća i za to plaćaju nadoknadu, još nije u potpunosti zaživjela u selima.
Bijeljina - odvoz smeća - Foto: RTRS
Bijeljina - odvoz smećaFoto: RTRS

Mještani smatraju da je odvoz smeća skup, jer imaju neznatne količine otpada. Fizička lica , koja kasne s uplatama, ili uopšte ne plaćaju odvoz smeća, duguju oko pola miliona maraka, a pravna lica 200.000 maraka.

Nakon upozorenja inkasanata, protiv neplatiša koji ne koriste usluge AD "Komunalac", ili odlažu prikupljeni otpad, ali ne izmiruju obaveze, podnose se tužbe, a iznosi na sudskim presudama uvećani su zbog usluga advokata koje je angažovalo ovo preduzeće za naplatu dugovanja. U ovogodišnjem budžetu Komunalca od 4.200.000 maraka, 70 odsto prihoda planirano je od prikupljanja komunalnog otpada.

"Komunalac" je podnio oko 700 tužbi protiv fizičkih i 200 tužbi protiv pravnih lica koje nerijetko rezultiraju i pljenidbama. U sudskim presudama, osim dugovanja za odvoz smeća, obračunati su i troškovi usluga advokata - zastupnika AD "Komunalac", pa mještani semberskih sela negoduju. Tvrde, nisu ni koristili usluge odvoza smeća u periodu za koji ih tereti sud, a presude su im stigle bez prethodnog upozorenja.

Dušica Ristić iz sela Glavičice kaže da nije koristila usluge odvoza smeća, ali da je, uprkos tome, danas docila tužbu.

Prosječna cijena odvoza smeća od devet maraka po domaćinstvu je previsoka, smatraju mještani jer nemaju velike količine otpada.

Mnogi su potražili pravnu pomoć. U posljednjih mjesec dana gradskoj službi javilo se 40-ak građana. Pravnicima su, međutim, ruke vezane jer je skupštinska odluka obavezujuća iako nemaju potpisan ugovor s "Komunalcem".

- Dolazimo do problema jer zastupnici AD "Komunalca", advokatska kancelarija, svoje usluge naplaćuje dodatno i kada se već ispostavi račun krajnjim korisnicima usluga, oni nisu u prilici da plate iznose - kaže Vanja Stupar iz Službe pravne pomoći grada Bijeljina.

U AD "Komunalac", koje ima 27.100 korisnika, od čega je 25.000 fizičkih lica, kažu, da su svakom domaćinstvu objasnili koja su njihova prava i obaveze. 13 odsto je neplatiša i protiv njih su, tvrde, tek nakon opomena podnesene tužbe. Onima koji nisu u mogućnosti da izmire obaveze nudi se reprogram na šest do sedam rata, a reprogramirati se mogu, kažu, i troškovi advokatskih usluga.

- Sve uradimo da korisnik shvati da mora pristupiti korištenju naših usluga i normalno da za te usluge mora izvršiti određenu nadoknadu - kaže Milorad Stjepanović, direktor preduzeća AD "Komunalac".

Da bi seoska domaćinstva izbjegla neplanirane sudske troškove, iz ovog preduzeća apeluju na mještane da počnu koristiti usluge odvoza smeća i da ih plaćaju. Kada bi svi redovno izmirivali obaveze, mogla bi se smanjiti cijena od 0,118 maraka po kvadratnom metru. Komunalac prikupi mjesečno oko 2.200 tona otpada, čije odlaganje na regionalnu deponiju po toni košta 40 maraka. Za tri godine cijena je, kažu, udvostručena pa je ogroman disparitet između cijene odvoza i odlaganja smeća.