latinica  ћирилица
02/02/2016 |  17:08 ⇒ 03/02/2016 | 20:32 | Autor: RTRS

Banjaluka dobila zlatnu evropsku matematičarku (VIDEO)

Tokom 120 godina postojanja, najstarija gimnazija u Republici Srpskoj iznjedrila je mnoge naučnike. Njeni đaci uvijek su ostvarivali odlične rezultate, pa svakog dana saznamo za neki novi uspjeh. Prije nekoliko dana, Banjaluka je dobila zlatnu evropsku matematičarku.
Matematičarka Tijana Babić - Foto: RTRS
Matematičarka Tijana BabićFoto: RTRS

Među 113 učesnika srednjih škola iz cijele Evrope, Tijana Babić osvojila je maksimalan broj bodova i vrijedno zlato na Evropskom matematičkom kupu. "Svako može biti dobar matematičar ako uporno vježba", parola je kojom se Tijana vodi kroz život.

Matematičke formule od kojih se mnogima zavrti u glavi, Tijani Babić, učenici drugog razreda banjalučke Gimnazije, predstavljaju način da svoj talenat pokaže na djelu. To i ne čudi jer je Tijana od skoro postala evropski prvak u matematici. Ovaj 17-godišnji matematički stručnjak ne voli mnogo da priča, ali zato rezultati dovoljno govore.

- Јa sam još kao mala voljela da rješavam zagonetke i onda sam navikla da razmišljam na taj način - ističe Tijana i dodaje da svako novo gradivo savlada bez ikakvih problema.

U šali kaže da se posebno nije ni pripremala za ovo takmičenje, jer svakodnevno radi, pa joj vježbanje od po nekoliko sati dođe kao dnevna rekreacija.

- Voljela bih da na Državnom takmičenju koje je izbor za Svjetsko takmičenje budem među prvih šest i da se plasiram na Internacionalnu matematičku olimpijadu - kaže Tijana.

Tijana Babić (Foto: RTRS)

Njena razrednica, inače profesor srpskog jezika i književnosti, kaže da nema mnogo veze sa Tijaninim matematičkim uspjesima. Nada se da su i ona, ali i njeni drugari svojom kolegijalnošću bar na neki način doprinijeli ovom dobrom rezultatu.

- Danas, kada je tolika rijetkost da se poštuju i cijene stvari poput ovih, milim da niko zaista nema razlog da pravi problem, niti će ikada praviti kada su ovako sjajni đaci u pitanju - kaže je profesorka srpskog jezika i književnosti Suzana Vuković, Tijanin razredni starješina.

U osnovnoj školi osvojila je srebro na Јuniorskoj matematičkoj olimpijadi, dok je prošle godine nagrađena bronzanom medaljom na Balkanskoj olimpijadi iz matematike. Kao i u svemu talenat ima bitnu ulogu, ali najvažnija je vježba. Јoš uvijek nije sigurna da li će matematika biti njen životni poziv, a dok se ne odluči sa zadovoljstvom pomaže svojim drugarima iz razreda.