latinica  ћирилица
02/02/2016 |  18:26 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Privatni fakulteti bez prava na obrazovanje medicinara, pedagoga i pravnika? (VIDEO)

Prijedlog Strategije razvoja obrazovanja za narednih pet godina podigao je prašinu u oblasti visokog obrazovanja. Privatni fakuteti podigli su glas, nakon prijedloga da im bude onemogućeno školovanje medicinara, pedagoga i pravnik.
Rektorska konferencija - Foto: RTRS
Rektorska konferencijaFoto: RTRS

Nezadovoljan ignorisanjem radne grupe za izradu strategije predsjedavajući Rektorske konferencije, Žarko Pavić, podnio je ostavku na ovu funkciju. Iz resornog ministarstva poručuju – iako su imali priliku, na nacrt ovog dokumenta privatne visokoškolske ustanove nisu uložile nijedan argument protiv.

Strategija razvoja obrazovanja, koju je usvojila Vlada Republike Srpske, donesena je bez saglasnosti Rektorske konferencije, tvrde rektori privatnih univerziteta u Srpskoj. Ovaj dokument im, tvrde, nije predstavljen, zbog čega Strategiju, kažu, ne prihvataju.

- Donijeli smo odluku da treba hitno stopirati iznošenje u javnost, pred Vladu Republike Srpske i pred Komisiju za izrdu novog Zakona o visokom obrazovanju Srpske ovakav ustavno i zakonski neodrživ dokument, dok Rektorska komisija ne dobije predloženi dokument i formira zvaničan stav - rekao je Pavić.

Svoje mišljenje u izradi Strategije dalo je 19 članova radne grupe resornog ministarstva, nakon čega je ovaj dokument bio dostupan na sajtu ministarstva. Ostavljen je rok za sugestije. Međutim, niko sa privatnih visokoškolskih ustanova, niti Rektorske konferencije nije imao prijedloge na nacrt Strategije, tvrdi pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić. Privatne visokoškolske ustanove nikako nisu učestvovale u izradi, ali to je zbog njihovog odnosa prema radu, dodaje ona. 

U novoj Strategiji se navodi – ne mogu se organizovati studijski programi medicinskih, pravnih i pedagoških zanimanja na privatnim visokoškolskim ustanovama. Ta novina potakla je pojedince na zaključak da se time ograničavaju prava obrazovanja pod jednakim uslovima.

- Moje mišljenje je da država ima pravo da kaže da štiti svoj interes, da hoće da ima odlične učitelje, ljekare, pravnike, odnosno advokate koji će se školovati na dobrim visokoškolskim ustanovama - kaže rektor Univerziteta u Banjaluci, Stanko Stanić.

I studenti su saglasni – kvalitet iznad svega. Fakultete, kažu, dijele isključivo na dobre i loše, nikako na državne i privatne.

- Mislim da još nemamo uslove da se otvore privatni fakulteti medicine, čak i državni to ne ostvaruju sa lakoćom, a kamoli tek privatni - kaže Borivoje Obradović, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Kako bi se donio zvaničan i jedinstven stav o ovom dokumentu, potrebno je formirati komisiju Rektorske komisije, čiji bi članovi bili predstavnici svih univerziteta Srpske, poručili su iz privatnih fakulteta. Dali su i rok - do kraja februara.