latinica  ћирилица
02/02/2016 |  19:01 | Autor: TANЈUG

EU: Grčka da kontroliše granicu ili slijede mjere

Evropska unija je danas povećala pritisak na Grčku da počne na odgovarajući način da kontroliše svoju granicu ili će morati da se suoči sa mjerama zvaničnog Brisela.
Grčka i EU - Foto: ilustracija
Grčka i EUFoto: ilustracija

Evropska komisija je danas usvojila izvještaj u kojem se preporučuju mjere koje će obezbijediti da Grčka provjerava podatke svih izbjeglica sa podacima iz krivičnih baza podataka, kao i da im obezbijedi smještaj sve dok traje provjera, prenijela je agencija AP.

Komisija je saopštila da migranti koji ne ispunjavaju uslove da im bude pružena zaštita moraju u kraćem roku da budu poslati natrag kući, a takođe mora da se pojača kontrola granice pomoću nove opreme i infrastrukture.

Grčka ima rok od tri mjeseca da ispuni zahtjeve Komisije, a ako to ne uradi, Komisija će preporučiti da druge članice Evropske unije ponovo uvedu graničnu kontrolu kako bi se zaštitila "šengenska zona".

Procjenjuje se da je u Grčku tokom 2015. godine stiglo 850.000 migranata, što je preopteretilo tamošnju obalsku stražu i centre za prijem izbjeglica.

Humanitarne organizacije navode da finansijski posrnula Grčka ima obezbjeđen smještaj za oko 10.000 ljudi, što je jednako samo jednom procentu ukupnog broja ljudi koji su ušli u tu zemlju.