latinica  ћирилица
04/02/2016 |  08:16 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Obilježen Dan opštine Mrkonjić Grad (FOTO)

Parastosom za 181 srpskog civila i vojnika, ubijenih u odbrambeno-otadžbinskom ratu i večerašnjom Svečanom akademijom u Mrkonjić Gradu je obilježan Dan opštine i 20-godišnjica povrataka stanovništva na vjekovna ognjišta, nakon petomjesečnog izbjeglištva.
Obilježavanje Dana opštine Mrkonjić Grad - Foto: SRNA
Obilježavanje Dana opštine Mrkonjić GradFoto: SRNA

Svečanoj akademiji prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri Neđo Trninić, Milenko Savanović i Zoran Tegeltija.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je opština Mrkonjić Grad primjer uspješnog razvoja. Vlada Republike Srpske kroz razne projekte pomogla je razvoj ove lokalne zajednice sa oko 50 miliona maraka.

- Tu sam da ih podržim u nastojanju da i dalje razvijaju ovu lijepu opštinu. Danas Mrkonjić izgleda kao jedna sređena opština i u tom pogledu sam zahvalan ljudima koji vode opštinu u kontinuitetu dajući značaj svim projektima koji se ostvaruju - rekao je Dodik na večerašnjoj Svečanoj akademiji u Mrkonjić Gradu povodom obilježavanja Dana ove opštine.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ocijenila je da je protekle godine dosta urađeno i da je godina završena sa većim brojem zaposlenih nego prethodna.

Za zločine u Mrkonjić Gradu koje su prije dvadeset godina počinili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane niko još nije odgovarao.

Mrkonjić Grad - Parastos (Foto: RTRS)

Dan opštine Mrkonjić Grad ustanovljen je kao znak sjećanja na 4. februar 1996. godine kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Za pet mjeseci okupacije ubijeno je 364 srpska civila i zarobljena vojnika.

Opština Mrkonjić Grad prije desetak godina donijela je odluku da tuži državu Hrvatsku za nadoknadu ratne šete od 670 miliona maraka.

Podnošenje tužbe, po tumačenju pravnika nije moguće dok neko od počinilaca zločina ne bude osuđen.
U kapeli Svetog Marka za žrtve je služen parastos.

Mrkonjić Grad - Parastos (foto: RTRS)

Položeni su vjenci na spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim borcima na Trgu srpsske vojske. 

U Mrkonjić Gradu je otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj u kojoj je pronađeno 181 tijelo. Obdukcija je pokazala da su svi mučeni i ubijeni na zvjerski način.

Osim ove masovne grobnice, bilo je i nekoliko manjih iz kojih su ekshumirana 364 tijela.

Mrkonjić Grad - Parastos (foto: RTRS)

Za 117 dana hrvatske agresije, u mrkonjićkoj opštini porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona maraka.