latinica  ћирилица
04/02/2016 |  08:27 | Autor: SRNA

Asanž spreman da se preda britanskoj policiji

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž najavio je da će se sutra predati britanskoj policiji ako panel UN odluči da je zakonito priveden.
DŽulijan Asanž   (Foto: expressandstar.com) -
DŽulijan Asanž (Foto: expressandstar.com)

Asanž se sklonio u Ambasadu Ekvadora u zapadnom Londonu u junu 2012. godine da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, koje je odbacio.

On je podnio tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru iz septembra 2014. godine.

Asanž je na "Tviteru" objavio da će prihvatiti odluku protiv njega, ali i da se nada da će biti slobodan, odnosno da će UN odlučiti u njegovu korist.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštiće sutra rezultate istrage o Asanžu, odnosno da li će tražiti njegovo oslobađanje.

Panel pravnih eksperata razmatrao je dokaze iz Velike Britanije i Švedske.

"Ukoliko UN sutra saopšte da sam izgubio slučaj protiv Velike Britanije i Švedske izaći ću iz Ambasade u podne da bi me uhapsila britanska policija jer više nema smislene mogućnosti za dalje žalbe", napisao je Asanž, prenosi Bi-Bi-Si.

On je naveo da, ukoliko bude utvrđeno da su strane u sporu djelovale nezakonito, očekuje da mu se odmah vrati pasoš i prekinu dalji pokušaji njegovog hapšenja.

Australijanac Asanž uhapšen je u Londonu 2010. godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je izdala Švedska.

Ekvador je Asanžu dao azil i on je ušao Ambasadu te zemlje, nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije donio odluku o njegovom izručenju.