latinica  ћирилица
04/02/2016 |  09:29 ⇒ 09:30 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija će prihvatiti evropsko rješenje za migrante

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna da bude dio evropskog rješenja za pitanje izbjeglica bilo da je riječ o zatvaranju granica ili sistemu kvota, ali da Evropa treba da kaže koje je to sveobuhvatno zajedničko rješenje.

"Učinićemo ono što bude evropska odluka. Ako nam kažu da se granice zatvaraju mi ćemo ih zatvoriti, čak iako ne mislim da je to najbolje rješenje. Ali, ako nam kažu da to jeste najbolje i zajedničko evropsko rešenje, mi ćemo tako učiniti", rekao je Vučić za Bi-Bi-Si.

On ističe da je Srbija spremna čak i da učestvuje u sistemu kvota i da prihvati 5.000 ili 10.000 ljudi, ukoliko bi oni željeli da ostanu.

"Treba imati na umu da je Srbija mala zemlja, ako bismo mi pristali na toliko onda bi Poljska, koja je mnogo veća, morala da pristane da primi na primjer 70.000 do 80.000 izbjeglica", smatra Vučić.

On kaže da je Srbija nezadovoljna što Evropa nije mogla da nađe sveobuhvatno rješenje za migrantsku krizu.

"Sve vrijeme smo bili zemlja koja je te ljude tretirala na human, ljudski način. Samo u Srbiji niste mogli da vidite suzavac, palice, svakakve druge stvari", naglasio je Vučić.

Premijer Srbije danas sa brojnim svjetskim liderima u Londonu učestvuje na Donatorksoj konferenciji za Siriju.