latinica  ћирилица
04/02/2016 |  09:52 ⇒ 14:13 | Autor: TANЈUG

Bi-Bi-Si: Asanž izlazi na slobodu?

UN će zatražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanša, nakon što je panel UN na raspravi o njegovom pritvoru donio odluku u njegovu korist, javio je Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si navodi da će UN tu odluku objaviti sutra.

Prethodno, britanska policija saopštila je da će uhapsiti osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža ako bude napustio Ambasadu Ekvadora u Londonu.

Policija se oglasila nakon što je Asanž, koji je više od tri godine u Ekvadorskoj ambasadi, izjavio da će se sutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

"Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla", naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž je istakao da, međutim, ako odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i "obustave pokušaji hapšenja".

S druge strane, policija odgovora da je "nalog za hapšenje i dalje važeći". "Ako napusti ambasadu, učinićemo sve da ga uhapsimo", rekao je portparol britanske policije, prenio je Rojters.

UN će sutra objaviti da li će tražiti oslobađanje Asanža. Asanž je podnio tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donesene u septembru 2014. godine.

Asanž (44) je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, putem Vikiliksa, što je bilo jedno od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, poslije šestomjesečnih pregovora, prošlog mjeseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.