latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:14 | Autor: TANЈUG

Seul i Tokio prijete da će oborititi ostatke rakete

Јužna Koreja i Јapan su saopštili da će oboriti ostatke rakete koji padnu na njihove teritorije, koju je Sjeverna Koreja najavila da će lansirati tokom februara.
Balistička raketa -
Balistička raketa

Јužna Koreja i Јapan su saopštili da će oboriti ostatke rakete koji padnu na njihove teritorije, koju je Sjeverna Koreja najavila da će lansirati tokom februara.

Iz Seula navode da su otkrili da su planovi za lansiranje rakete u Pjongjangu u toku, prenio je AP.

Pjongjang je u utorak obavijestio agencije UN o planu da lansira svoj "satelit za osmatranje zemlje" u periodu između 8. i 25. februara.

Prema riječima portparola južnokorejskog Ministarstva odbrane, Muna Sang Gjina, Јužna Koreja uz pomoć specijalno oprmeljenih razarača, aviona, sofisticiranih radara i druge prismotne opreme nadgleda pripreme Sjeverne Koreje za lansiranje rakete, ali je odbio da iznese druge detalje.

Na komercijalnim satelitskim snimcima napravljenim 1. februara primjetan je povećan broj vozila na sjevernokorejskoj lansirnoj stanici, u poređenju sa snimcima napravljneim nedjelju dana ranije.

Na osnovu toga može se zaključiti da se Sjeverna Koreja priprema za lansiranje rakete narednih nedjelja.

Јužnokorejski i američki zvaničnici saopštili su da će lansiranjem rakete biti ugrožna regionalna bezbjednost i prekršene rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u kojima je Sjevernoj Koreji zabranjeno da izvodi bilo kakve nuklearne i balitsičke aktivnosti.

Diplomate u SB UN već se zalažu za uvođenje novih snakcija Sjevernoj Koreji zbog nedavno izvedenog nuklearnog testa, a predsjednica Јužne Koreje Park Geun Hje pozvala je UN da Sjevernoj Koreji uvedu snakcije kako bi oni shvatili da ne mogu da "prežive" ako ne napuste svoj vojni program.

Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo da razvija svemirski program lanisranjem raketa, dok SAD i druge vlade strahuuju da su to samo prikrivene raketne probe.

Ovim povodom oglasio se juče i Peking, koji je izuzetno zabrinut zbog izvještaja da Sjeverna Koreja planira lansiranje satelita i pozivao Pjongjang da pokaže uzdržanost.

Po mišljenju Seula, "obavještenje Sjeverne Koreje o planu da lansira projektil dugog dometa stiže u trenutku kada se vodi diskusija o uvođenju sankcija Savjeta bezbjednosti UN zbog četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog testa, direktno prkosi međunarodnoj zajednici,"

Јapanski premijer Šinzo Abe rekao je juče da će raditi sa SAD i drugima kako bi se uputio "snažan zahtjev" Sjevernoj Koreji da se uzdrži od lansiranja projektila.

Portparol Stejt dipartmenta DŽon Kirbi izjavio je da Ujedinjene nacije treba da pošlaju "brzu i čvrstu poruku" Sjevernoj Koreji, dok je generalni sekretar UN Ban Kimun izjavio da će najava Sjeverne Koreje dalje pogoršati zabrinutost međunarodne zajednice, koja već postoji zbog nedavno izvedneog nuklearnog testiranja.