latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:56 | Autor: Agencije

Kacin: Duma se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Ruska Duma se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, smatra slovenački ambasador pri NATO-u Јelko Kacin, a povodom ruskog stava iznijetog u razgovoru sa predstavnicima opozicionog Demokratskog fronta, da bi Crna Gora trebalo da bude uređena po švajcarskom modelu neutralnosti.
Јelko Kacin - Foto: FONET
Јelko KacinFoto: FONET

Takva izjava predstavnika ruske Dume pravno znači miješanje u unutrašnje stvari jedne države, kaže Kacin i dodaje da je ruski prijedlog neuobičajen u diplomatskoj praksi, ali i dodaje da je u ruskom maniru vođenja spoljne politike.

"Generalno, kao ambasador pri NATO-u, ne bih komentarisao takve ruske izjave, ali ono što mogu kazati jeste da je prijedlog Moskve vrlo neuobičajen, jer se tiče uređenja jedne suverene države. Moram da kažem da je prijedlog krajnje neobičan, ali je i sa druge strane 'veoma ruski', odnosno u stilu Moskve", kazao je Kacin za Pobjedu, prenijela je RTCG.

Ideju o Crnoj Gori kao "balkanskoj Švajcarskoj" lansirao je potpredsjednik ruske Dume Sergej Željeznjak na sastanku u Moskvi sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.