latinica  ћирилица
04/02/2016 |  11:13 ⇒ 21:22 | Autor: SRNA

Popović: Očuvanje Srpske preduslov za stabilnost u regionu

Predsjednik Srpske narodne partije /SNP/ Nenad Popović prenio je američkim zvaničnicima tokom susreta u Vašingtonu da je očuvanje Republike Srpske na dejtonskim principima preduslov očuvanja mira i stabilnosti u regionu.
Vašington - Foto: Wikipedia
VašingtonFoto: Wikipedia

"Očuvanje Republike Srpske na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Srbija bila garant, predstavlja za srpski narod jednaki prioritet, kao i borba za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Popović, koji je imao niz sastanaka sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, Kongresa i Senata.

Govoreći o migrantskoj krizi, Popović je istakao da Srbija treba da primijeni američka iskustva i da na granicu sa Makedonijom postavi fizičke barijere i izvede vojsku, saopšteno je iz SNP-a.

"To je način da se zaustavi nekontrolisani priliv migranata i osigura bezbednost", rekao je Popović.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Popović je ukazao na značaj zaštite imovine građana i države Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Vlasništvo nad imovinom je univerzalna kategorija i neprikosnoveno pravo u svakoj civilizovanoj državi. Nedopustivo je da imovinu u koju je decenijama ulagala država Srbija, poput rudnika `Trepča` ili Hidroelektrane Gazivode, sada pokušavaju da otmu vlasti u Prištini", naveo je Popović.

On je istakao da je Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije, te da je ekonomija ključna za opstanak srpske zajednice na Kosmetu.