latinica  ћирилица
04/02/2016 |  11:26 ⇒ 14:45 | Autor: TANЈUG

London: Pomoć za ugrožene u Siriji (VIDEO)

U Londonu se održava donatorska konferencija posvećena Siriji, a njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Njemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018.

Njemačka će samo ove godine izdvojiti 1,1 milijardu, rekla je Merkelova, prenosi Rojters.

EU je obećala da će ove godine izdvojiti tri milijarde evra za podršku Siriji, Јordanu, Libanu i Turskoj, koje podnose najveći dio tereta izbjegličke krize usljed rata u Siriji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je na donatorskoj konferenciji u Londonu da susjedi Sirije rade za globalnu dobrobit jer su prihvatili više od 4,6 miliona sirijskih izbjeglica i da zato ostale države treba da ih podrže.

Američki državni sekretar DŽon Keri rekao je da će njegova država izdvojiti oko 890 miliona dolara za pomoć ugroženima u Siriji i susjednim zemljama.

On je dodao da je u kontaktu sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim radi dogovora o povećanju humanitarnog pristupa u Siriji.

Američka donacija sastoji se od oko 600 miliona dolara humanitarne pomoći i 290 miliona dolara za razvojne projekte u zemljama koje se graniče sa Sirijom, prvenstveno u Јordanu i Libanu.

Konferenciji prosustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćini donatorske konferencije pod nazivom "Podrška Siriji i regionu 2016" su britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah el Ahmed el Sabah i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Najavljeno je učešće predstavnika više od 70 država i nevladinih organizacija.

Cilj donatorske konferencije je prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante. Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Vlada Srbije donijela je odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodijeli za djecu Sirije.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procjenama UN, 250.000 ljudi, a ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć potrebna je za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. godini 1,2 miliona, a broj sirijskih izbjeglica trenutno je 4,2 miliona.