latinica  ћирилица
04/02/2016 |  11:34 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

"Za sprovođenje Reformske agende potrebna saradnja i razumijevanje" (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je za sprovođenje Reformske agende potrebno uzajamno poštovanje, razumijevanje i tijesna saradnja svih u BiH.
Željka Cvijanović - Intervju za Dojče Vele (foto: DW) -
Željka Cvijanović - Intervju za Dojče Vele (foto: DW)

"Republika Srpska mnogo radi na tome da ispuni svoj dio obaveza iz Agende i cijenimo saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH. Postoji veoma dobra saradnja sa drugim entitetom, i to je prvi put u BiH da tako nešto vidimo, da postoji saradnja dva premijera", rekla je Cvijanovićeva gostujući u emisiji "Zona konflikta" engleskog TV servisa Dojče velea.

Na tvrdnju novinara da je presjednik Republike Srpske upozoravao da bi moglo doći do povlačenja srpskih predstavnika iz svih institucija na nivou BiH, ukoliko ne budu sprovedene reforme na kojima je Srpska insistirala, Cvijanovićeva je rekla da je potrebno dobro poznavati situaciju u BiH da bi se razumjeli razlozi takvih izjava.

"Vi pokušavate da nas portretirate kao nekolicinu buntovnika u ovoj zemlji, ali ja moram da vam kažem da u Republici Srpskoj postoji jedna stabilna institucionalna postavka i da Republika Srpska ima potpuno legitimno pravo da kaže što misli o stvarima koje se dešavaju u ovoj zemlji", istakla je premijerka Srpske.

Na tvrdnju da zvaničnici Republike Srpske ucjenjuju međunarodnu zajednicu i da stalno govore - "ako ne dobijemo ono što hoćemo, imaćete krizu, mi ćemo se otcijepiti, dajte nam ono što hoćemo ili ćemo srušiti cijelu kuću", te da to vodi BiH u blokadu i da se postavlja pitanje da li se međunarodna zajednica može osloniti na Srpsku, Cvijanovićeva je istakla da nema potrebe da se BiH blokira.

"Ako ne bude dovoljno razumijevanja za ono što se stvarno dešava u BiH, za probleme i izazove sa kojima se suočava, ako nema dovoljno razumijevanja, onda niko ništa ne treba da radi i da blokira jer će doći do kolapsa. Legitimno je zapitati se da li je međunarodna zajednica, nerijetko, pristrasna i neobjektivna", rekla je Cvijanovićeva.

"Znam kakav je bio pristup međunarodne zajednice prema ovom području u posljednjih dvadeset godina. Ne postoji niko ko mi može davati lekcije", poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Cvijanovićeva je rekla da je strukturalni dijalog veoma važna stvar koja je pokrenuta prije pet godina i da je za to vrijeme trebalo doći do nekih konkretnijih rezultata, ali nažalost nije.

Ona je navela da postoje dva referenduma koja nemaju veze sa statusom Republike Srpske, jedan je u vezi sa Ustavnim sudom, a drugi u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH.

"Referendum je veoma kompatibilan sa onim što mi pokušavamo da postignemo u okviru strukturalnog dijaloga zato što ima iste ciljeve. Referendum nije prijetnja ni suverenitetu ni teritorijalnom integritetu zemlje zato što sve ono što se tiče života naših građana, može biti predmet referenduma. Dakle, veoma je demokratski da ljudi mogu da iskažu svoj stav u vezi sa onim što se tiče njihovog života i tu nema nikakve prijetnje", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se referendumom ne traži više autonomije, već je riječ o zadržavanju onog nivoa autonomije koji je Republici Srpskoj dat u okviru Dejtonskog sporazuma.

"To je ono što je ovdje jedino važno. Mi ne tražimo nešto što nam već nije dato ili nešto novo, već samo da se vrijednosti i principi Dejtona poštuju u potpunosti. I žao mi je što moram da kažem da su se ti principi i vrijednosti u posljednjih dvadeset godina kršili i to uglavnom od predstavnika međunarodne zajednice, a pogotovo od visokog predstavnika u BiH, i to je naše legitimno gledište", objasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o Srebrenici, Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske još prije deset godina donijela odluku da Srebrenica dobije status od posebnog interesa u smislu investicija, te da je jedna od prvih odluka bila da se u to područje plasira 50 miliona KM.

"Ono što je važno jeste pokazati pravi pristup prema Srebrenici, a to možemo na različite načine. Јedan od njih je da ekonomski i finansijski pomognemo razvoj tog područja kako bismo ga integrisali, a što mi, kao Vlada Republike Srpske, i radimo", rekla je Cvijanovićeva.