latinica  ћирилица
04/02/2016 |  12:22 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Merkel: Asad odgovoran za prekid vatre

Sve zainteresovane strane imaju odgovornost za postizanje dogovora o prekidu vatre u Siriji, ali iznad svih odgovorna je administracija predsjednika Bašara al Asada, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.
Anglela Merkel - Foto: AP
Anglela MerkelFoto: AP

Merkelova je na početku donatorske konferencije za sirijske izbjeglice u Londonu rekla da se Njemačka obavezala da će dati 2,3 milijarde evra pomoći Siriji do 2018. godine, uključujući 1,1 milijardu evra samo ove godine.

Agencije UN traže oko osam milijardi dolara ove godine radi rješavanja humanitarne katastrofe koju je prouzrokovao građanski rat u Siriji.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su razgovori o političkom rješenju za rat u Siriji teški, ali da ima nade.

"U narednim danima posebno ćemo razgovarati sa Rusijom o tome kako da postignemo napredak, naročito na humanitarnom polju", rekao je Štajnmajer tokom posjete Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

On je dodao da će sljedeća prilika za razgovore na ministarskom nivou biti godišnja Minhenska bezbjednosna konferencija sljedeće sedmice.