latinica  ћирилица
04/02/2016 |  12:43 | Autor: SRNA

Galijašević: Abdeslamovo pismo - nastavak propagande

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da je navodno pismo koje je terorista iz Pariza Selah Abdeslam uputio zapadnim medijima, u kojem ukazuje na ogromnu snagu "Islamske države", samo nastavak propagande kojom teroristi pokušavaju da vrate poljuljano povjerenje u svoju moć nakon gubitaka koje trpe u Siriji i Iraku.
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

Galijašević je rekao da se teroristi ovim pismom obraćaju mladim zavedenim muslimanima, kojima sugerišu da i dalje postoji velika moć "Islamske države", da oni imaju atomske bombe, da su spremni započeti treći svjetski rat i slično.

"Abdeslam je naveo postojanje velike vojne organizacione moći `Islamske države`, ogroman broj terorističkih ćelija rasutih po Francuskoj i Njemačkoj, kao i četiri nuklearne bombe raspoređene u Rusiji, Evropi i SAD. Svi ti podaci koje on navodi su preuveličani, izmišljeni i ne predstavljaju ništa drugo nego propagandu", rekao je Galijašević.

On ističe da "Islamska država" nije ćelijski primarno organizovana na način kojim u pismu sugeriše Abdeslam, već je, prije svega, politička i vojna organizacija koja ima jasan program uspostavljanja kalifata.

Galijašević ukazuje da "Islamska država" kalifat uspostavlja vojnim i ideološkim operacijama, djelujući na podijeljena društva, koja nemaju jasan koncept kulturnog obrasca i identiteta ili na društva koja praktično i ne vode posebnu brigu o mladim ljudima, te pokušavaju dobiti te mlade ljude.

"Program `Islamske države` je program koji smo mi u BiH upoznali kao program Islamske deklaracije. To je program izgradnje jedinstvene islamske države formiranjem islamske vlasti i izgradnjom islamskog društva", rekao je Galijašević.

On kaže da ovo pismo Abdeslama treba da vrati poljuljano povjerenje u njihovu moć nakon velikih vojnih gubitaka koje "Islamska država" trpi u Iraku i Siriji, prije svega u Siriji od ruskih vazdušnih snaga i vojske Bašara al Asada.

Zbog toga, tvrdi Galijašević, navodno Abdeslamovo pismo i obiluje mnogim netačnostima i propagandnim trikovima o postojanju njihove velike moći da izazovu svjetski rat i da će on početi ove godine.

"`Islamska država` nastavlja svoju propagandu. Njena organizacija je nama jasna, to je politički vid organizacije, koja primarno izvodi vojne operacija i političke, takozvane psihološke, specijalne operacije vrbovanja mladih ljudi", dodao je Galijašević.

U Abdeslamovom pismu, koje je prvobitno objavio njemački sajt "Necplanet", navodi se da sukob civilizacija treba da započne 2016. godine i da samo u Njemačkoj ima 18.000 terorističkih ćelija koje čekaju na pokretanje neviđene katastrofe u Evropi.

On je naveo u pismu da će nuklearne bombe biti lansirane u SAD, Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji, kao i da "Islamska država" danas ima više od 135.000 članova, od kojih je 65.000 u Siriji kako bi zaštitili skrivena skladišta oružja i borili se na frontovima s ciljem obezbjeđivanja strateški važnih lokacija za krijumčarenje nafte i oružja.

Abdeslam je naveo da u Francuskoj ima 2.800 terorističkih ćelija, u Engleskoj 650, u Švedskoj 1.600, a u Njemačkoj 18.700 ćelija i da njihov broj se povećava iz dana u dan.