latinica  ћирилица
04/02/2016 |  14:18 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Drecun: Potraga za ratnim dnevnicima terorističke OVK-a

Srbija želi da dođe do ratnih dnevnika terorističke OVK-a, pošto ima saznanja da oni postoje i da ih Kfor posjeduje, rekao je predsjednik Radne grupe za rasvjetljavanje zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Došlo se do saznanja da oni imaju te ratne dnevnike iz 1998. i 1999. godine, i nakon dolaska Kfora, u kojima postoje dokazi da su pripadnici terorističke OVK-a evidentirali sve svoje zločine. Što znači da Kfor poseduje te ratne dnevnike terorističke OVK-a i mi želimo da dođemo do te dokumentacije", izjavio je Drecun nakon sjednice ove radne grupe.

Prema njegovim riječima, radna grupa formirana u okviru Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, prvo je kontaktirala sa NATO-om ali nije dobila pozitivan odgovor, te će sada preko srpskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini NATO pokušati da animira ljude i izvrši pritisak da dođe do toga.

Drecun je rekao da će se ta dokumentacija direktno tražiti od Kfora i od pojedinačnih kontingenata, navodeći da će se pokušati dobiti i diplomatska podrška nekih stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN da se dođe do arhive koja se nalazi u ovom tijelu UN.

"Vjerovatno ćemo izvršiti veoma snažan pritisak da se konačno prestane sa prikrivanjem dokaza o zločinima koje je počinila teroristička OVK", istakao je Drecun, dodajući da će sve to biti stavljeno na raspolaganje Specijalnom sudu koji treba da sudi pripadnicima OVK.

Navodeći da će to biti prvi put da se ti dnevnici pojave u javnosti, ako se dođe do njih, Drecun je dodao da u njima postoje naznake o konkretnim zločinima i izvršiocima, što je veoma dragocjen materijal.

"Valjda je konačno došlo vreme da se prestane sa zataškavanjem i umanjivanjem zločina koje je teroristička OVK počinila nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, ali i nad Romima, drugim nacionalnim zajednicama, kao i nad samim Albancima", rekao je Drecun.

On je dodao da su na sjednici Radne grupe identifikovane adrese kojima se treba obratiti da bi se od njih dobili materijale koje imaju i iz kojih se može vidjeti ko su eventualni izvršioci zločina, ko su potencijalni svjedoci, kako su izvršeni zločini.

Drecun je istakao da su naročito važni izvještaji UN, odnosno Unmika, Kfora, prevashodno NATO-a, ali i Oebsa.

"Obavili smo već kontakte sa UN i Oebsom i imamo obećanje da će sarađivati sa nama. Pokušaćemo da uspostavimo saradnju sa Odborom za reviziju ljudskih prava EU, jer i oni imaju određena saznanja i sa Savjetodavnom komisijom za ljudska prava UN ", dodao je Drecun.

On je izrazio nadu da će ova radna grupa veoma brzo imati kompletan materijal o počinjenim zločinima OVK na Kosovu i Metohiji, koji će biti klasifikovan po takozvanim operativnim zonama koje je imala teroristička OVK na Kosovu, kako bi se došlo do konkretnih izvršilaca i lica koja su značajna po komandnoj odgovornosti.

Drecun je rekao da će, kada se prikupi sva dokumentacija i izvrši klasifikacija, svi materijali, preko Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu biti dostavljeni Specijalnom sudu za zločine OVK.

Odbor za Kosovo i Metohiju formirao je u oktobru 2015. godine Radnu grupu za prikupljanje dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu.