latinica  ћирилица
04/02/2016 |  14:37 | Autor: SRNA

SRNA: "Izetbegović pokušava da bude svjedok, a ne optuženi"

Naručenim odlaskom u Tužilaštvo BiH, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za sada je izbjegao privođenje u Agenciju za istrage i zaštitu zbog nepoštovanja procedure u vezi sa imenovanjem Nermane Hadžijahić na mjesto ambasadora BiH u Sloveniji i ostao samo svjedok u ovom slučaju, iako je njegova odgovornost mnogo veća od toga, rekao je Srni izvor blizak bezbjednosnim agencijama u BiH.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Prema izvoru Srne, na ovaj način potvrđen je politički uticaj koji SDA ima na rad samog Tužilaštva BiH, čak i u konkretnim krivičnim istragama.

"Dogovorenim odlaskom u Tužilaštvo BiH, Izetbegović pokušava da ostane svjedok u predmetu koji se vodi protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića, ali mu je jasno da ako postoji Radončićeva krivična odgovornost onda je stvarni izvršilac tog krivičnog đela upravo Bakir Izetbegović i radnik Ambasade SAD u Sarajevu Zijad Hadžijahić, na podsticaj Radončića", rekao je izvor Srne.

Prema njegovim riječima, Zijad Hadžijahić, ustvari, koristeći moć Ambasade SAD u Sarajevu ima interes da mu supruga bude ambasador u Sloveniji, a zauzvrat nudi usluge uticaja na istragu protiv Radončića, koristeći moć i uticaj američkog državljanina i bivšeg glavnog pravnika u američkoj ambasadi Hasana Pleha, koji je sada šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Izvor Srne blizak bezbjednosnim agencijama BiH pojašnjava da je Bakir Izetbegović ispunio zahtjeve Zijada Hadžijahića i stvarni počinilac krivičnog djela su Izetbegović i Hadžijahić, a Radončićeva odgovornost je u "podsticaju", odnosno nagovoru da se to djelo počini.

"Tužilaštvo BiH je predmet podijeljene političke kontrole nekoliko frakcija unutar SDA i američke Ambasade u Sarajevu. Takvo, politički korumpirano i kontrolisano Tužilaštvo BiH sada se nalazi u bezizlaznoj situaciji u predmetu protiv Fahrudina Radončića", naglašava izvor Srne.

S jedne strane, kaže on, prvo krivično djelo koje je bilo razlog Radončićevog hapšenja, takozvano krivično djelo ometanja pravosuđa iz člana 236 Krivičnog zakona BiH isključivo se odnosi na predmete koji se vode pred institucijama BiH i ta odredba glasi:

"Ko svjedoka ili vještaka u sudskom, prekršajnom, upravnom ili disciplinskom postupku pred institucijama BiH silom, prijetnjom ili drugim oblikom prisile, ili obećanjem dara ili kakve druge koristi navede na lažan iskaz, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina;

Ko s ciljem da spriječi ili znatno oteža dokazivanje u sudskom, prekršajnom, upravnom ili disciplinskom postupku pred institucijama BiH, sakrije, ošteti, uništi ili učini neupotrebljivim tuđi predmet ili ispravu koja služi dokazivanju, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine".

"Hapšenje Fahrudina Radončića zbog krivične istrage i sudskog postupka koji se vodi pred institucijama /samoproglašenog/ Kosova, koje za institucije BiH nije država, nije priznata, sa kojom BiH nema diplomatske odnose niti bili kakve ugovore o pravnoj pomoći i saradnji je nezakonito i očigledno politički motivisano", pojasnio je izvor Srne.

Što se tiče drugog krivičnog djela iz člana 219 i 219a Krivičnog zakona BiH - davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kaže izvor Srne, primarna odgovornost za njegovo izvršenje je na Bakiru Izetbegoviću, a interes je Nermane i Zijada Hadžijahić.

"Svjestan toga i ne vjerujući svojim partnerima iz SDS-a, Izetbegović je iskoristio svoje ljude u Tužilaštvu BiH da se, ipak, pojavi kao svjedok u ovom predmetu a ne kao saučesnik u izvršenju krivičnog djela čija je odgovornost mnogo veća nego Radončićeva", ističe izvor Srne.

Ipak, kaže on, to nije završeno i odluka o daljem toku ovog krivičnog procesa, kao i do sada, biće donesena "u Ambasadi SAD u Sarajevu od nekadašnjeg službenika ove ambasade Nikolasa Hila i njegovog pulena u Tužilaštvu BiH Hasana Pleha, dok se Izetbegović više o tome ne pita.