latinica  ћирилица
04/02/2016 |  15:03 | Autor: SRNA

Predstavnici Srba: Rezolucija o Kosovu atak na Srbe i Srbiju

Rezolucijom o Kosovu i Metohiji koju je Evropski parlament usvojio sa 403 glasa zaokružuje se nazavisnost samoproglašenog Kosova i dovodi u pitanje realizacija briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, ocjena je predstavnika Srba sa Kosmeta.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Јedan od lidera Srba sa sjevera Kosova Marko Јakšić upozorava da preporuka poslanika Evropskog parlamenta kosovskim vlastima da pristupe izradi odgovarajućih zakona i statuta zajednice srpskih opština predstavlja potpunu legalizaciju odluke Ustavnog suda samoproklamovanog Kosova da zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom ne može imati izvršna ovlašćenja.

"Nije problem u preporuci i stavu da zajednica srpskih opština ne može imati izvršna ovlašćenja, jer smo mi bar oni trezveniji Srbi na Kosmetu to znali. Problem je što je Evropski parlament priznao Ustavni sud Kosova kao najvišu pravnu instituciju Kosova i što je na taj način obelodanjeno da se kosmetski Srbi utežu u okove fantomske države Kosovo", ukazao je Јakšić.

Prema njegovim riječima, evropski parlamentarci su ovom rezolucijom poručili Beogradu da je izlišna svaka priča o stvaranju zajednice srpskih opština kao institucije ili trećeg nivoa vlasti na Kosovu i da će se briselski sporazum sprovoditi onako kako "već stoji na papiru zvanom 'strategija stvaranja Republike Kosovo".

Igor Simić iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića rekao je da je neminovno da je rezolucija koju je usvojio Evropski parlament u korist Prištine, iako se tom rezolucijom navodi lista problema sa kojima se Kosovo suočava.

"Rezolucija je u suprotnosti sa onim što je dogovoreno u Briselu i ponovno otvaranje tema zatvorenih u Briselu 25. avgusta prošle godine pregovore uvodi u polje jednosmerne primene i akcija", smatra Simić.

On pita kako bi Evropski parlament ragovao kada bi Beograd zatražio da Ustavni sud Srbije ocijeni briselska dokumenta.

Simić kaže da u svakom slučaju, rezolucija, iako je neobavezujuća, ukazuje na pravac kojim će teći briselski pregovori i sprovođenje onoga što se u sjedištu EU dogovori.

On očekuje i nada se da će Beograd preduzeti političku kampanju da bi se spriječio pokušaj Prištine da posredstvom lobista izdejstvuje podršku stavu da se može primijeniti samo ono što u sporazumima iz Brisela odgovara Albancima.

Predsjednik Skupštine Sjeverna Kosovska Mitrovica Ksenija Božović smatra da je Evropski parlament još jednom, sada vidljivo i direktno, stao u odbranu pravnog nasilja.

"Ovo je još jedan atak na nas Srbe na Kosmetu i na državu Srbiju", smatra Božovićeva.

Prema njenim riječima, ukoliko bi zajednica srpskih opština bila formirana u skladu sa stavovima Ustavnog suda Kosova Srbi nemaju čemu da se nadaju i to bi pokrenulo sveopšti talas raseljavanja.

"Očigledno je da evropski parlamentarci, ne pominjući nijednom rečju obavezu Prištine da formira specijalni sud za ratne zločine, nastoje abolirati zločince iz redova Albanaca, šaljući poruku Srbima da će se pravno nasilje i primena zakona od oka, kao u slučaju Oliver Ivanović, nastaviti i da svaki iole viđeniji Srbin može očekivati dugogodišnji zatvor", zaključila je Božovićeva.