latinica  ћирилица
04/02/2016 |  16:00 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Doboj: 600 izbjegličkih kuća čeka na legalizaciju (VIDEO)

Oko 600 novoizgrađenih izbjegličkih kuća na području Doboja čeka na legalizaciju.
Doboj - legalizacija - Foto: RTRS
Doboj - legalizacijaFoto: RTRS

Taj posao trebalo bi da bude okončan do kraja ove godine kada ističe rok za legalizaciju bespravno izgrađenih stambenih objekata. 

Milenko Babić, izbjeglica iz Maglaja, kuću je sagradio u prigradskom naselju Vila u Doboju. Na legalizaciju objekta čeka 18 godina. Ne zna detalje legalizacije, ni koliko će ga koštati, kao i većina vlasnika novoizgrađenih kuća.

-Treba srediti dokumente za kuću, za zemlju govore da će biti nešto naknadno. Ne znam šta dalje, kaže Babić.

Izmjenama zakona o građenju utvrđen je iznos rente, koja se plaća zavisno od broja kvadrata stambenog prostora.

Mirko Nikić, koordinator za legalizaciju izbjegličke gradnje u Doboju kaže da se do 100 kvadrata stambenog prostora plaća 100 maraka, od 100 do 200 kvadrata je 500 maraka, od 200 do 300 je 1.000 maraka i preko 300 kvadrata je 2.000 maraka.

Osnov legalizacije je zemljište, koje nakon izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima nesmetano može da se prepiše na korisnike. Urađeni su planovi parcelacije, za oko 150 kuća urađeni su i projekti, ali problem su neriješeni imovinsko pravni odnosi.

- Većina tog zemljišta ne može se gruntovno prepisati na raseljena lica ali novi zakon dozvoljava da se i na osnovu katastra može izdati privremena građevinska dozvola do rješavanja imovinsko pravnih odnosa, pojašnjava Nikić.

Skupština grada Doboja trebalo bi da na nakom od narednih zasjedanja rješava i ova pitanja, jer rok za legalizaciju ističe krajem godine i vjerovatno neće biti produžen.