latinica  ћирилица
04/02/2016 |  17:47 ⇒ 05/02/2016 | 00:19 | Autor: RTRS

Parlamentarna većina na nivou BiH u dubokoj političkoj krizi (VIDEO)

Hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića, od čijeg ulaska u vlast na niovu BiH se očekivalo da stabilizuje političku situaciju, snažno je uzdrmalo odnose sa SDA.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Nije to Bakiru Izetbegoviću jedini problem, ugroženi su odnosi i sa njegovim partnerima iz RS, zbog odbijanja bošnjačkih stranaka da podrže zajednički prijedlog iz Srpske da se strane sudije u US BiH zamjene domaćim. Šta je rješenje: vanredni izbori koje Izborni zakon BiH ne poznaje,nova prekompozicija vlasti, ili da se nastave valjati u sopstvenom blatu?

Savjet ministara BiH radi u krnjem sastavu, jer je kandidat SBB-a za ministra komunikacija i transporta Bakir Dautbašić u pritvoru, koji mu ističe 11.februara.Ako ne bude produžen, izvjesno je da će Dautbašić već do kraja februara zatvorsku ćeliju zamijeniti udobnim ministarskim kabinetom.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH: S obzirom na to da se još uvijek nisu stekli poslovnički uslovi koji predviđaju prisustvo kandidata u svim daljim procedurama i fazama imenovanja, prijedlog imenovanja biće pripremljen za drugu februarsku sjednicu Predstavničkog doma PS BiH.
 

Samo u ovakvoj tvorevini kakva je BiH moguće je da se čeka izlazak iz zatvora potencijalnog ministra, kako bi se kompletirao Savjet ministara. SDA primorana je ne samo da čeka već i da prelazi preko optužbi Fahrudina Radončića na račun Bakira Izetbegovića da je naredio ubistva Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena,sve samo da koalicija sa SBB-om opstane.

- Ono što mi je bitno u ovom času je stabilnost koalicije, a šta ne ko u nekom momentu pomisli i kaže to nije toliko važno, važno je kuda to sve ovo ide, šta oni misle o ovoj koaliciji, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Trpeljivost SDA tumači se zapravo skučenim manevarskim prostorom, jer nakon što su se brutalno obračunali sa DF-om, ne mogu sebi dozvoliti luksuz da izbace i SBB iz vlasti. Zato trpe, a SBB koristi i tuče po SDA, optužujući ih za “čamparizaciju“ bh pravosuđa, nepotizam i uspostavljanje “rođačke“ države.Optužuju, ali poručuju da ostaju u koaliciji.
Mirsad DŽonlaguć, potpredsjednik SBB-a BiH: Čvrsto ostajemo pri stavu da koalicija sa SDA opstane, nema alternativu kako na niovu Bih tako i u FBiH.

Dok dvije najjače bošnjačke stranke u FBiH nastoje da “popeglaju“ odnose i po svaku cijenu očuvaju privid stabilnosti koalicije, njihov partner iz Republike Srpske, SDS poručuje da vlast na nivou BiH ni izbliza nije stabilna, kako je žele predstaviti javnosti, već da su pukotine jasno vidljive. To se vidjelo juče na sjednici Predstavničkog doma PS BiH kada su poslanici SBB-a od SDS-ovog ministra bezbjednosti Dragana Mektića tražili da objasni ranije najave “spektakularnih hapšenja“ indirektno ga optužujući da je osmislio hapšenje Fahrudina Radončića.

- Evidentno je da vlast na državnom nivou nije stabilna kao prije par mjeseci, ne vidim razlog da pred tim zatvaramo oči. Izlazak DF-a,ulazak SBB i hapšenje Radončića stvorilo je novu situaciju koja je nestabilnija nego prije, navodi Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

- Ko je to rekao? Gospodin Bosić, ne znam šta je mislio Bosić ali uvjeren sam da je koalicija stabilna i da ćemo vrlo brzo kompletirati Savjet ministara, dodaje Izetbegović.

Evidentno je da se Bakir Izetbegović ponaša kao vatrogasac. Spasavajući koaliciju sa SBB-om, a sada i sa partnerima iz Srpske, koji su ga oštro napali zbog pokretanja inicijative pred Ustavnim sudom BiH da ospori Dan Republike i inicijative da se sva imovina entiteta ukljiži kao vlasništvo BiH, svjestan je da neće proći bez ožiljaka i da je uzdrman i njegov krebilitet, nakon što je u Tužilaštvu BiH saslušan u svojstvu svjedoka, a na okolnosti imenovanja Nermine Hadžijahić za ambasadora BiH u Sloveniji. Nju je predložio Fahrudin Radončić, a to mu se stavlja na teret kao krivično djelo.

Hrvatski partner u trenutnoj koaliciji uvjeren je da će parlamantarna većina izdržati tekući mandat. Takav stav HDZ-a BiH je razumljiv, jer su s olakšanjem dočekali ulazak SBB-a u vlast i izbacivanje kadrova DF-a, zbog poznatog slučaja Komšić. Iz DF-a odbacuju spekalucije da bi se ponovo vratili u vlast kao zamjena SBB-u.
Nikola Lovrinović, potpredsjednik HDZ-a BiH:Nadam se da ta parlamentrarna većina ostaje, ako to ne bi bilo, sve bi bilo neizvjesno.

- Mi smo svoje rekli što se toga tiče koalicija postoji. Јa im želim sreću, ne petljam se u te stvari, kategoričan je Željko Komšić, predsjednik DF-a.

Profesor na FPN u Sarajevu Asim Mujkić kaže da uopšte nije iznenađen činjenicom da se čeka izlazak iz pritvora Bakira Dautbašića, kako bi se kompletirao Savjet ministara BiH .Posljedica toga jeste gubitak povjerenja građana u institucije BiH. I pored toga vjeruje da će postojeća parlamentarna većina na nivou BiH ostati do kraja mandata: Јa mislim da će u tome uspjeti, samo vidite šta znači izgurati. Vi ste imali federalnu vladu u prošlom mandatu koja je pola mandata provela kao tehnička, dakle nije ni to isključeno da je nećete moći oboriti,ona će ostati u nekom tehničkom kapacvitetu.

Ako i opstane postojeća parlamentarna većina, tj. Savjet ministara BiH ništa značajno neće raditi do izbora –procjenjuje Mujkić. Zahtjevi za vanrednim izborima koji bi spriječile produbljivanje političke krize u BiH su prihvatljivi, ali teško ostvarivi, kaže Mujkić s obzirom na limite u Izbornom zakonu BiH.

Upravo koristeći taj argument, lider SDS poziva predsjednika RS Milorada Dodika da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne izbore, ali samo u Srpskoj. Dodik mu odgovara da je spreman, ali za izbore na svim nivoima vlasti, a onda je pitanje ko bi bio partner iz RS za vlast nivo BiH.

- Ako Dodik raspiše izbore evo ja ću se kandidovati kao protivkandidat njemu, kaže Bosić.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske: Јa sam spreman da prihvatimo izbore na svim nivoima. Ako lideri tzv. Saveza za promjene tvrde da je to nemoguće učiniti na nivou BiH, lažu nas. Moguće je! Neka svi poslanici podnesu ostavke, kao i Mladen Ivanić, član Predsjedništva iz Republike SrpskeS. U tom slučaju izbori su neminovnost. Pitanje je da li bi se, poslije novih izbora, mogla formirati vlast na nivou BiH, bez SNSD-a.

Opterećana unutrašnjim trzavicama, neizvjesnom budućnošću, aktuelna parlamentarna većina na nivou BiH insistira na podnošenju aplikacije BiH za članstvo BiH u EU. Ponašaju se kao da će od 15.februara kada to urade svi problemi nestati.


- Duboko sam uvjeren da je to u ovom trenutku nerealno, ali čuda se dogaćaju, kaže Asim Mujkić.

Kako stvari sada stoje parlamentarna većina na nivou BiH manifestovaće se od zakona do zakona, kompletiranje Savjeta ministara zavisi od odluke Tužilaštva da li će na slobodu pustiti Bakira Dautbašića, vanredni izbori su nerealna opcija kao i kredibilna aplikacija za članstvo u BiH.