latinica  ћирилица
04/02/2016 |  18:52 | Autor: SRNA

Pavić: Za DNS neprihvatljiv bosanski jezik

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da je za ovu stranku neprihvatljiva primjena bosanskog jezika u Republici Srpskoj, ali da jeste za pronalaženje stava koji bi zadovoljio roditelje bošnjačkih učenika, učenike i predstavnike vlasti u Srpskoj.
Marko Pavić - Foto: RTRS
Marko PavićFoto: RTRS

Pavić je nakon sastanka sa šefom Misije OEBS–a u BiH DŽonatanom Murom rekao da u DNS-u postoji dogovor da se, u okviru rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja, organizuje sastanak predstavnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na kojem bi se zauzeli stavovi o trajnijem rješavanju ovog pitanja, koji bi se pokušali usaglasiti sa predstavnicima opozicije.

- Smatramo da do izmjena ili možda novog zakona o osnovnom obrazovanju treba da imamo jedinstveni stav koji će zadovoljiti sve - rekao je Pavić.

On je izrazio zadovoljstvo stavom Misije OEBS-a da nema namjeru da nameće rješenje ovog problema, već da pomogne da nadležni organi dođu do zajedničkog rješenja.

- Mi smo u DNS–u svjesni da učenici ne treba da trpe političke posljedice koje proizvode stranke ili pojedinci i da treba da se obrazuju - rekao je Pavić.

Komentarišući ocjene Centara civilnih inicijativa o sporom sprovođenju Reformske agende za BiH, Pavić je rekao da su sastanci premijera o ovom pitanju dobri, ali da nije dobro što se takmiče u tome koji nivo vlasti više doprinosi Agendi.

- Agenda se ne može izvršiti ako svaki nivo vlasti neće raditi svoj posao, a može smetati ako političar sebe prikazuje kao zaslužnog za nešto, a u stvari umanjuje vrijednost samoj Agendi - rekao je Pavić.

Šef Misije OEBS–a DŽonatan Mur rekao je da i ova organizacija traži rješenje pitanja upotrebe jezika bošnjačkog naroda u skladu sa Ustavom Republike Srpske, ali i koje poštuje postojeću praksu i međunarodne standarde prema kojima narodi imaju pravo da nazovu svoj jezik kako žele.

- Mislim da ima mogućnosti za rješenje ovog pitanja, koje jeste osjetljivo, ali ipak bitno za učenike u Republici Srpskoj, a ima više osjetljivih pitanja u sferi obrazovanja, koja je za nas veliki prioritet - rekao je Mur.

On se nada da će ovo pitanje biti riješeno u korist djece, na praktičan način, prije kraja školske godine, te istakao da narod u skladu sa međunarodnim standardima ima pravo nazvati svoj jezik kako želi.

- To ne mora da bude sporno i mislim da je moguće naći rješenje i u skladu sa Ustavom Republike Srpske, prema kojem su službeni jezici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, a narod kaže da mu je naziv jezika bosanski i taj stav podržavamo - rekao je Mur.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o uslovima života srpskih povratnika u Federaciju BiH, te uslovima za uvođenje pravoslavne vjeronauke za srpske učenike u nekim opštinama.

- Problem "dvije škole pod jednim krovom" još je veliki izazov u FBiH, a u Republici Srpskoj još imamo bojkot u nekim školama, posebno u Vrbanjcima i Konjević Polju i nadamo se da uz pomoć vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i stranaka opozicije možemo naći konkretna rješenja - poručio je Mur.

Kada je riječ o ocjeni Centara civilnih inicijativa o sporom sprovođenju Reformske agende za BiH, Mur je rekao da to nije veliko iznenađenje.

- Ustavni okvir podrazumijeva pronalaženje konsenzusa o bilo kakvoj temi, ali jedini put za rješenje svih problema BiH i njenog razvoja jeste put ka integracijama - rekao je Mur.

Govoreći o saslušanju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Tužilaštvu BiH, Mur je rekao da nema zvanične ni lične zaključke o tome i da pravosudne institucije moraju raditi svoj posao.